Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διεργασίες κατάργησης του ΕΔΟΕΑΠ και την επιχείρηση άλωσης της Ενημέρωσης

Μετά το ΜΑΥΡΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
κατάργησης του Αγγελιόσημου

Η απορρόφηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
      στο βαρέλι δίχως πάτο,
  ταφόπλακα για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ομιλία του Κώστα Ντελέζουμέλους του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ 
στη γενική συνέλευση του Οργανισμού




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
μέλη-μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος τελευταία μοιάζει με «σχεδία» στο μέσον του ωκεανού χωρίς δίχτυ προστασίας για τους 18.500 ασφαλισμένους του, ήρθε η «ώρα του Ταμείου», κυριολεκτικά και μεταφορικά.
  Στα «πειράματα ευθανασίας» αυτής της κυβέρνησης, που είναι πολλά,  το είδαμε και αυτό: Να είμαστε, δηλαδή, οι μοναδικοί μισθωτοί στη χώρα, όσοι τέλος πάντων παραμένουμε μισθωτοί και …σίγουρα απλήρωτοι, οι οποίοι τις τελευταίες 40 μέρες παραμένουμε και πλήρως ανασφάλιστοι, καθώς δεν καταβάλλεται καμιά εργοδοτική εισφορά…! Το Αγγελιόσημο, η οιονεί εργοδοτική εισφορά, έπαψε να υπάρχει από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο όνομα των «θεσμών», των πολυεθνικών, των εργοδοτών και τελικά της ίδιας της κυβέρνησης, που ακόμα δεν μας έχει εξηγήσει πειστικά πώς το διαπραγματεύτηκε με την τρόϊκα, όταν δημοσιονομικά με την κατάργησή του επιβαρύνεται απευθείας ο κρατικός προϋπολογισμός με 150 εκατ. ευρώ το χρόνο…
  Έχουμε, δηλαδή, μια απίστευτη και πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή, να καταργείται ο μοναδικός ασφαλιστικός πόρος ενός κλάδου, χωρίς να αντικαθίσταται!
  Ναι, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι έτσι ακριβώς όπως το ακούτε. Και δεν ήταν «ατύχημα», όπως παραπλανητικά προσπαθούν να το εμφανίσουν ορισμένοι τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται περί Σχεδίου, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, χωρίς καμία, μα καμία, ουσιαστική αντίδραση από τη μεριά μας, με εξαίρεση την περίοδο ψήφισης του Ασφαλιστικού τις μέρες του Πάσχα. 
- Τί προβλέπει το Σχέδιο; 
Μα φυσικά την ισοπέδωση και τελικά την αντικατάσταση της «παλιάς διαπλοκής» των ΜΜΕ με την «καινούργια διαπλοκή» και τα VoskoTOP Channels των «κουμπάρων», του Παππά, του Σπίρτζη, του Καμμένου, του Καλογρίτσα, του Καραγιώργη, του Βρυώνη και των άλλων καλών «Σαμαρειτών» της κυβέρνησης. 
Κυρίως προβλέπει:
-Τη συγκέντρωση των τηλεοπτικών αδειών σε ολίγους «φίλους και εκλεκτούς» μαζί με τη διαφημιστική πίτα, που πάντως, δεν είναι μόνο 200 εκατ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παππάς.
- Το «ξεδόντιασμα» του δημοσιογραφικού κλάδου μέσω του Ασφαλιστικού και κυρίως μέσω της κατάργησης του Αγγελιοσήμου και της διάλυσης των Ταμείων και των συνδικαλιστικών Ενώσεων του Τύπου.
- Την εξάπλωση παντού της ευέλικτης και φτηνής απασχόλησης και 
- Εν τέλει τον πλήρη έλεγχο της Ενημέρωσης.
  Παράλληλα, μέσα από την περαιτέρω συρρίκνωση των ΜΜΕ «της παλιάς διαπλοκής» και τη διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων του Τύπου, επιδιώχθηκε να προκύψει ζωτικός χώρος για τα "νέα τζάκια" των Καναλαρχών, του Ιντερνετ, των Διαφημιστών και των Ασφαλιστικών εταιρειών, που συγκροτούν τη νέα διαπλοκή...
  Μόνον οι αφελείς και όσοι είχαν άλλες σκέψεις, δεν έβλεπαν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και κυρίως των τηλεοπτικών εργοδοτών,  που τη στήριζαν μέχρι να συμβεί το μοιραίο «ατύχημα» στη λοταρία των τηλεοπτικών αδειών, υπήρχε σχέδιο άλωσης του Τύπου συνολικά.
Ορισμένοι, καταγγείλαμε το σχέδιο αυτό από το φθινόπωρο του 2015, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για να μην περάσει. Προσωπικά το είχα χαρακτηρίσει «ληστεία μετά φόνου».  Όμως, θεωρηθήκαμε ακραίοι και μαξιμαλιστές… Δεν έπρεπε, μας είπαν, να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους ΚατρογκαλοΠετρόπουλους, που θα νομοθετούσαν τη …σωτηρία μας! 
Δυστυχώς, συνάδελφοι,
όπως προανέφερα, στο σχέδιο αυτό έβαλαν πλάτη συνειδητά, για πολλούς και διαφόρους λόγους, και ορισμένοι «δικοί μας άνθρωποι» (εννοείται εντός εισαγωγικών).  Μάλιστα, μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού,  συντάχθηκαν πλέον ανοιχτά με τις κυβερνητικές επιλογές και τον έως πρόσφατα εκπρόσωπο της τηλεοπτικής εργοδοσίας, Πάνο Κυριακόπουλο, ο οποίος ως πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, ανέλαβε για λογαριασμό των «αφεντικών» να κάνει πράξη το σχέδιο που ο ίδιος είχε ξεδιπλώσει μέσω non paper, από το καλοκαίρι του 2015.
Τί αποκάλυπτε το σχέδιο εκείνο; Μα φυσικά, την εργοδοτική επιδίωξη για την κατάργηση του Αγγελιοσήμου ή έστω τον περιορισμό του σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%-7%, τη θεσμοθέτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε όλο το φάσμα της Ενημέρωσης και την ασφάλιση στα δημοσιογραφικά Ταμεία όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων, ώστε να απαλλαγούν οι εργοδότες από τις πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές στα άλλα Ταμεία.
Τα πρώτα δύο, δηλαδή, την κατάργηση Αγγελιοσήμου και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τα διασφάλισε ο Κατρούγκαλος μέσω του Ασφαλιστικού του εκτρώματος, ενώ το τρίτο ανέλαβε να το ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες ο ίδιος ο Κυριακόπουλος, μέσω της τριμερούς εργοδοτών, εργαζομένων και υπουργείου Εργασίας.
Στην συγκεκριμένη τριμερή, το υπουργείο Εργασίας, ο κατεξοχήν θύτης στο περαιτέρω ανελέητο αιματοκύλισμα ενός ήδη εξαθλιωμένου κλάδου, διάλεξε για τον εαυτό του το ρόλο του διαιτητή! Άφησε, δηλαδή, τους εργαζόμενους να «μονομαχήσουν» με τους εργοδότες, ώστε στο τέλος να νομοθετήσει υπέρ του …νικητή! Και το έκανε αυτό, εκβιάζοντας με χυδαίο τρόπο τους εργαζόμενους και απειλώντας τους με λήξη του χρόνου της …μονομαχίας, θέτοντας συνεχώς ασφυκτικά περιθώρια για το θάνατο του Αγγελιοσήμου.
Έτσι, φτάσαμε στην περιβόητη μελέτη της δήθεν «αποτύπωσης των οικονομικών του ΕΔΟΕΑΠ», η οποία συντάχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Αύγουστο, καθ΄ υπόδειξην του Κυριακόπουλου και των «αφανών συνεργατών» του.
Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια «μελέτη χρεοκοπίας του ΕΔΟΕΑΠ», καθώς σε αυτήν δεν περιλαμβάνονταν σημαντικές παράμετροι και οικονομικά στοιχεία για τον σταδιακό στραγγαλισμό του, αλλά μόνον η ζημιά του PSI….*** 
Τη μελέτη αυτή λοιπόν, κυβέρνηση και εργοδότες χρησιμοποίησαν ως πολιορκητικό κριό, προκειμένου να θέσουν στους 18.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ το εκβιαστικό δίλημμα, είτε κλείνει άμεσα ο ΕΔΟΕΑΠ, λόγω έλλειψης αποθεματικών,  είτε μετατρέπεται σε ένα επαγγελματικό ταμείο, στο οποίο θα κατέληγε ένα μικρό ποσοστό του σχεδιαζόμενου νέου φόρου επί των διαφημίσεων.
Μεγάλο μέρος των υγειονομικών καλύψεων στο νέο Ταμείο, σχεδίαζαν να αναλάβουν, με το αζημίωτο βέβαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε, η μελέτη φρόντισε να καταγραφούν αναλυτικά οι δαπάνες για την περίθαλψη και τις παροχές, ώστε οι ασφαλιστές να κάνουν τα κουμάντα τους. 
Τελικά, ο Κυριακόπουλος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια και από πρωταγωνιστής του σχεδίου των εργοδοτών, έγινε …Λούης, αφήνοντας «ορφανά» το σχέδιό του για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και τους αφανείς συμβούλους-συνεργάτες του εντός και εκτός του Οργανισμού.
Παρόλα αυτά, στην τελευταία του γραπτή παρέμβαση προς τον υφυπουργό Πετρόπουλο, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας: Πήρε πίσω τα περί θεσμοθέτησης νέου πόρου για τον ΕΔΟΕΑΠ και ζήτησε ωμά (άραγε για λογαριασμό όλων των εργοδοτών;) να επιβληθούν εργοδοτικές εισφορές! Μας λέει δηλαδή, ότι θα πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές οι εργοδότες, που σήμερα δεν πληρώνουν επί μήνες τα δεδουλευμένα των εργαζομένων! Και για ποιους θα πληρώνουν εισφορές; Για τα μπλοκάκια που ήδη αντικαθιστούν τη μισθωτή εργασία; Και από τις ανύπαρκτες αυτές εισφορές, περιμένει κανείς ότι θα συνεχίσει να ζει ο ΕΔΟΕΑΠ;
  Ποιος όμως έδωσε το δικαίωμα να μας εμπαίζουν ανοιχτά και να έχουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των Ταμείων μας, αυτοί που συστηματικά τα έκλεβαν όλα τα τελευταία χρόνια; 
Δεν τα γνώριζε αυτά η κυβέρνηση και ο κ. Πετρόπουλος που ήταν επί χρόνια Νομικός Σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ; Τα γνώριζε… Άρα, έβαλε συνειδητά τους «λύκους» να …νομοθετήσουν για το πώς θα εξοντώσουν τα πρόβατα! Και τα πρόβατα τί έκαναν και τί κάνουν; Δεν θα έπρεπε να αντιδράσουν εγκαίρως για την ετεροβαρή αυτή διαπραγμάτευση, όπου το πάνω χέρι είχαν οι εργοδότες και η οποία, όπως αναμενόταν, εξελίσσεται σε φιάσκο και Βατερλώ για τον κλάδο;
Συνάδελφοι,
δεδομένων των τελευταίων δραματικών εξελίξεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Πετρόπουλος θέλει να πετάξει την «καυτή πατάτα» του ΕΔΟΕΑΠ στον Παππά (προφανώς τον αναγνωρίζει ως τον εγκέφαλο του Σχεδίου) δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για χάσιμο κι άλλου χρόνου. 
  Εδώ και τώρα, το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ θα πρέπει με την καθοδήγηση των σωματείων του να κατέβει αμέσως σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάψει να είναι θεατής στο ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου κλάδου και να νομοθετήσει:
  1) Την επαναφορά του πόρου του Αγγελιοσήμου αναδρομικά από τις 15 Σεπτεμβρίου και την επέκτασή του σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ώστε να ασφαλιστούν στα Ταμεία μας και οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα μέσα. Παράλληλα, θα πρέπει να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» κλοπής του, κυρίως από τους εργοδότες της τηλεόρασης και του Ίντερνετ. Το Αγγελιόσημο, είναι ο μόνος ασφαλής πόρος για τα Ταμεία μας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχει κριθεί σε ανώτατο δικαστικό βαθμό ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, ενώ και από τα ευρωπαϊκά όργανα έχει αναγνωριστεί ως ειδικός κοινωνικός πόρος….****
  2) Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ξεχωριστής οντότητας εντός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο πόρος του Αγγελιοσήμου θα συνεχίσει να βεβαιώνεται και να εισπράττεται.
  3)  Τη διάθεση από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δηλαδή από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ, των απαραίτητων κονδυλίων για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, τουλάχιστον για μια 5ετία. 
  4) Να παρέχει εγγυήσεις ότι στον ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, θα υπάρξει προάσπιση της μισθωτής εργασίας στη βάση της πλήρους απασχόλησης και της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 
Η περαιτέρω διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ θα εξαρτηθεί από τον πόρο που θα υπάρξει και σε κάθε περίπτωση από την αναλογιστική μελέτη που θα πρέπει να γίνει.
  5) Οι διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ και των τεσσάρων Ενώσεων Συντακτών και Προσωπικού που δημιούργησαν τον ΕΔΟΕΑΠ, να προχωρήσουν άμεσα και από κοινού σε όλες τις νομικές ενέργειες, ώστε να ανατραπεί η εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση του Αγγελιοσήμου και να ακυρωθεί πρόσφατη ρύθμιση που ενοποιεί τους λογαριασμούς των Διευθύνσεων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΕΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ» στην Ενημέρωση, στα Ταμεία και στη Ζωή μας. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Με ενότητα κι αγώνα θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.
***[ …Για παράδειγμα, από τη μελέτη απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στον πόρο του Αγγελιοσήμου, περίπου 6-8 εκατ. ευρώ το χρόνο, που χάθηκαν μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, να σταματήσει η δημοσίευση των ισολογισμών στις οικονομικές εφημερίδες και να πάνε πεσκέσι στο ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ του Μίχαλου. Επίσης, δεν περιελάμβανε κρίσιμα μεγέθη των απαιτήσεων του ΕΔΟΕΑΠ που ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ και τα οποία η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού ήταν τα πρώτα που «έθαψε» ως επισφάλειες, αμέσως μόλις ανέλαβε την τύχη του, την άνοιξη του 2015….]

****[…Να πούμε εδώ ότι πέραν των εργοδοτών, των διαφημιστών και της κυβέρνησης, τον οριστικό «θάνατο του Αγγελιοσήμου» υπό το πρόσχημα των πιέσεων της τρόϊκας, επεδίωξαν διακαώς και ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Οι συγκεκριμένοι θεωρούν, πως με την καθιέρωση ενός νέου πόρου (έστω και προσωρινά, αφού θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να καταπέσει στα δικαστήρια), θα νομιμοποιηθεί επικοινωνιακά η διεκδίκησή του από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανοίγοντας έτσι “αυτοδικαίως” το δρόμο για την είσοδό τους και στον ΕΔΟΕΑΠ!...]
Από το www.styx.gr