Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Κατρούγκαλος και Πετρόπουλος, με προκλητική ανακοίνωσή τους απειλούν ανοιχτά την ΕΣΗΕΑ και τα μέλη της...



Με μια προκλητική ανακοίνωση - απάντησή τους στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ο συνταγματολόγος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός-νομικός σύμβουλος (ακόμα) της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Πετρόπουλος, αργά το βράδυ του Σαββάτου, πετούν το "γάντι" σε έναν εξαθλιωμένο κλάδο, τον οποίο απειλούν πλέον ανοιχτά και ξεδιάντροπα ότι για λόγους ...ισονομίας στην "κοινωνική ευθανασία" που ετοιμάζουν, θα τον ρίξουν με συνοπτικές διαδικασίες στη μηχανή του ασφαλιστικού κιμά.
Αποκρύπτουν συνηδειτά και συστηματικά την αλήθεια, ότι δηλαδή μέσω του νέου Ασφαλιστικού εκτρώματος που ετοίμασαν, επιχειρούν: Να ξεριζώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της λειτουργίας του Τύπου, να κάνουν πλιάτσικο στα εναπομείναντα από τη ληστεία του PSI αποθεματικά των δημοσιογραφικών Ταμείων και να λειτουργήσουν «χειρουργικά» προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων ραδιοτηλεοπτικών εργοδοτών, Διαφημιστών και Ασφαλιστικών εταιρειών...

Μπροστά στο νέο ασφαλιστικό σφαγείο που στήνουν η κυβέρνηση και η «εκλεκτή παρέα» της, συνεπικουρούμενη δυστυχώς και από ορισμένους συνδικαλιστές-λαγούς του κλάδου, όλοι οι εργαζόμενοι του Τύπου και των ΜΜΕ καλούνται πλέον να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ για να κρατήσουν ό,τι έχει απομείνει ακόμα όρθιο στη ζωή τους, από την πενταετή Κατοχή.

Σαν να μην έφτανε που η ανεργία στον κλάδο (η μεγαλύτερη σε όλους τους εργασιακούς χώρους) ξεπερνά πλέον το 40% και οι απολύσεις και η απλήρωτη, υποαμειβόμενη και μαύρη εργασία κυριαρχούν παντού, τώρα έρχεται και η «πρώτη φορά κυβέρνηση της …αριστεράς» να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους εξαθλιωμένους:

- Κατεδαφίζοντας τα Ταμεία του Τύπου, τα οποία είναι τα μόνα που εξακολουθούν να αποτελούν νησίδες προστασίας για εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.

- Κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, των ΣΣΕ και της μισθωτής εργασίας, μέσω της νομοθέτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εξάπλωση παντού της εργασίας με μπλοκάκι), πράγμα που ζητούν εδώ και χρόνια διάφορα εργοδοτικά κέντρα.

Δυστυχώς, με την ανακοίνωση των Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου κατά της ΕΣΗΕΑ, επιβεβαιώνονται όλα όσα ορισμένοι λέμε εδώ και πολύ καιρό. Ότι δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και πως το μόνο που την ενδιαφέρει βραχυπρόθεσμα, είναι το πώς θα υφαρπάξει τα αποθεματικά και των Ταμείων Τύπου (περίπου 900 εκατ. ευρώ) για τα οποία μέχρι σήμερα το κράτος δεν έχει διαθέσει ούτε 1 ευρώ!

Εγκλωβισμένη στην άθλια δήθεν διαπραγμάτευση των «17 ωρών» του καλοκαιριού, επιχειρεί τώρα να «σώσει» (!) το Ασφαλιστικό, ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει μέχρι σήμερα όρθιο, στο όνομα και της κατ´ επίφαση "αριστερής ισότητας", την οποία ευαγγελίζεται ένα κόμμα πλέον άκρως Μνημονιακό, όπως και τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων!

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του Ασφαλιστικού προκαλεί σοκ και δέος, όχι μόνο γιατί με αυτή προβλέπεται γερό μαχαίρι στις συντάξεις, αλλά γιατί προτείνεται η νομοθέτηση της φτωχοποίησης ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού.
Πέρα από τις καταφανείς αδικίες που προβλέπει η πρόταση για χιλιάδες συνεπείς ασφαλισμένους, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς εμπεριέχει στοιχεία που θα λειτουργούν ως κίνητρα για διόγκωση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά το γεγονός ότι βασικό κριτήριο για τη συνταξιοδότηση, αλλά και το ύψος της σύνταξης, δεν αποτελούν πλέον τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών, αλλά η ηλικία των ασφαλισμένων.
Επιπλέον, η μικρή διαφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης ως προς το κομμάτι της αναλογικής σύνταξης, ευνοεί αυτούς που θα επιλέξουν να ασφαλίζονται τα αναγκαία προς συνταξιοδότηση χρόνια με πολύ καλές αποδοχές, παρά να ασφαλίζονται όλο τον εργασιακό τους βίο, έστω και με τις κατώτερες αποδοχές.
Ακόμα, η κυβερνητική πρόταση υιοθετεί την υφαρπαγή των εισφορών των συνεπών ασφαλισμένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τούδε και στο εξής, ρίχνοντάς τες στον Καιάδα για την κάλυψη ελλειμμάτων που δημιούργησαν ρουσφετολογικές πολιτικές με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και λαθροχειρίες των εκάστοτε κυβερνώντων όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 

Το δίδυμο Κατρούγκαλου - Πετρόπουλου, με την ανακοίνωση-απάντησή του στην ΕΣΗΕΑ, έστειλε ωμά και χωρίς περιστροφές, σαφές μήνυμα προς όλους τους εξαθλιωμένους των ΜΜΕ, να ξεχάσουν τα Ταμεία τους -συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού ΕΔΟΕΑΠ (!)- γιατί τα χρειάζονται μαζί με τα αποθεματικά τους ο ...αριστερός Μπόγιας και ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί επιχειρηματίες-φίλοι της κυβέρνησης, που θέλουν να φορτώσουν σε αυτά όλο το προσωπικό τους, ώστε να γλιτώσουν από τις εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ κ.λ.π.

Προφανώς, διαφεύγει από όλους ότι για την τύχη του ιδιωτικού ΕΔΟΕΑΠ οι μόνοι που μπορούν να λάβουν αποφάσεις, είναι τα μέλη-μέτοχοί του και κανένας άλλος.  Αλλωστε, οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως τη μόνη ρύθμιση που μπορούν να δεχτούν, είναι αυτή της διασφάλισης της βιωσιμότητας των Ταμείων τους, της διατήρησης και επέκτασης του Αγγελιοσήμου και της δραστικής πάταξης της κλοπής του.

Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση αποτελεί αιτία πολέμου, καθώς θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ, όταν μάλιστα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης καλύπτει πάνω από 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και αποτελεί το μοναδικό στήριγμα για τον ασθενή, τον σκληρά εργαζόμενο, το συνταξιούχο και τον άνεργο.
 
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι από το περασμένο καλοκαίρι, ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί επιχειρηματίες έχουν εισηγηθεί με non paper στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, όχι μόνο την ένταξη όλου του προσωπικού τους στα δημοσιογραφικά Ταμεία, αλλά και τη μείωση του μοναδικού πόρου που τα συντηρεί, του Αγγελιοσήμου, σε ποσοστό κάτω του 10% (από 20% που είναι σήμερα)…! Ως προκαταβολή για το «δώρο» που αναμένουν να τους κάνει η κυβέρνηση μέσω του νέου Ασφαλιστικού, παραχωρούν απλόχερα τα ραδιομικρόφωνα, τις εφημεριδοσελίδες τους και τον τηλεοπτικό τους χρόνο, σε διάφορους υπουργούς για να «ξεδιπλώνουν» χωρίς αντίλογο την κυβερνητική προπαγάνδα τους! 

Αλλωστε, ο σχεδιασμός κατασυκοφάντησης συνολικά του κλάδου ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του βίου αυτής της κυβέρνησης, η οποία παράλληλα εργάζεται ήδη πυρετωδώς για να δημιουργήσει τα νέα-δικά της "τζάκια" κυρίως στο χώρο των ΜΜΕ και των Έργων. Ως φαίνεται, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τους Πόπωτες και τους Κοσκωτάδες του ΠΑΣΟΚ…

Από τις πρόσφατες συναντήσεις των εκπροσώπων του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας, έγινε ξεκάθαρο ότι το σχέδιο υφαρπαγής των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (ό,τι έχει απομείνει από τη ληστεία του PSI) είναι το μόνο ξεκάθαρο αυτής της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και η χειραγώγηση της δημοσιογραφίας.

Το μόνο που προέκυψε ως θολή δέσμευση (θυμίζει …τυράκι για ποντικούς), είναι ότι θα διατηρηθεί ως επαγγελματικό (;) Ταμείο μόνον ο ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο θα υπάρξει ένας κάποιος πόρος τύπου φόρου διαφήμισης αντί Αγγελιόσημου! Ωστόσο, ο νέος πόρος και η ζωή του ΕΔΟΕΑΠ, δεν αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ, καθώς είναι βέβαιο ότι οι Διαφημιστές (στην επιτροπή «σοφών» του Κατρούγκλου για το Ασφαλιστικό εκπροσωπήθηκαν επάξια μέσω του καθηγητή Κρεμαλή, όπως και οι Ασφαλιστικές εταιρείες μέσω του Μ. Νεκτάριου), θα προσφύγουν και κατά του νέου πόρου στα δικαστήρια, με βάση πλέον τα καινούργια δεδομένα που θα προκύψουν από το νομοθέτημα της κυβέρνησης. Ετσι, ο ΕΔΟΕΑΠ θα μπορεί να κλείσει …ήσυχα περίπου ένα χρόνο μετά την ασφαλιστική απορύθμιση…!

Οι άξονες του νέου Ασφαλιστικού για τα ΜΜΕ που αποσιωπούν οι Κατρούγκαλος-Πετρόπουλος

Με το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου, ουσιαστικά  νομιμοποιείται πολιτικά ο νόμος Λοβέρδου, ενώ προστίθενται και νέες επώδυνες διατάξεις.
Oι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι, στις συναντήσεις που είχαν μαζί του, απέρριψαν το κείμενο, χαρακτηρίζοντάς το ως «μόρφωμα Κατρούγκαλου» και καταγγέλλοντας ότι:
* Εκτελεί εν ψυχρώ ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
* Απορρυθμίζει εργασιακές σχέσεις, ευνοώντας μόνον ελαστικές μορφές απασχόλησης.
* Ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις (ακόμη και στους εργαζόμενους στα ταμεία που ενοποιεί).
* Είναι στα μέτρα των μεγαλο-εργοδοτών.
* Εχει στόχο να δημεύσει τα υπόλοιπα των αποθεματικών που έχουν γλιτώσει από το PSI.
* Κόβει προκαταβολικά συντάξεις και παροχές στις νέες γενιές των συνταξιούχων.
* Με το κόλπο της «προσωπικής διαφοράς» επιφέρει τελικό χτύπημα -μετά όσα συνέβησαν με τα προηγούμενα μνημόνια- σε όσους βγήκαν στη σύνταξη ως το 2014.

Σημειώνεται, πως στην τελευταία συνάντηση ούτε και ο Κατρούγκαλος δεν μπόρεσε να κρύψει τελικά, ότι με το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία καταργεί τη δημοσιογραφική ιδιότητα και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της λειτουργίας του Τύπου. Και πώς να το κρύψει άλλωστε, αφού μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε υπαλλήλους του εργοδότη ή της κυβέρνησης:

- Χωρίς συλλογικές συμβάσεις
- Χωρίς Κώδικα Δεοντολογίας
- Ευνοεί ένα νέο καρτέλ στην ενημέρωση και
- Παραδίδει τους πόρους των δημοσιογραφικών Ταμείων στη νέα διαπλοκή «αριστερών» εργολάβων και διαφημιστικούς ομίλους.


Μετά και τις εξελίξεις αυτές, η λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας είναι μονόδρομος, καθώς το κυβερνητικό μασάζ προς ορισμένους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους-λαγούς του κλάδου, τελείωσε άδοξα και οι εξαθλιωμένοι του Τύπου ή θα πεθάνουν ή θα εξεγερθούν... 

Ολόκληρη η ανακοίνωση - πρόκληση των Κατρούγκαλου - Πετρόπουλου κατά της ΕΣΗΕΑ
 
Εμμετική και προσβλητική , απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο, η απάντηση του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων. Πρώτη φορά υπουργός καλεί συνδικαλιστικό όργανο να λάβει μέτρα κατά όσων ασκούν κριτική στο έργο της κυβέρνησης... Μεταξύ άλλων, καλεί την ..." ΕΣΗΕΑ να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέπουν πρακτικές και κατευθύνσεις χειραγώγησης της δημοσιογραφίας και θα συμβάλλουν στην έγκυρη πληροφόρηση του ελληνικού λαού, ώστε
να προκρίνει με νηφαλιότητα εκείνη τη λύση που θα εγγυάται την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων και εκείνων που θακαταβάλλονται στο μέλλον με μια προοπτική βελτίωσης και όχι διαρκών μειώσεων, όπως θα συμβεί αν δεν πάρουμε τα μέτρα που προβλέπονταιστην κυβερνητική πρόταση".

Η κατάπτυστη ανακοίνωση, έχει ως εξής:
 
"Ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ προφανώς θέλει να πυροδοτήσει αντιδράσεις εναντίον της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιδεικνύει αδιαφορία για τους ανασφάλιστους δημοσιογράφους, για τους ρημαγμένους συναδέλφους του που δουλεύουν με μπλοκάκι χωρίς να έχουν την ελπίδα ασφάλισης στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για εκείνους τους δημοσιογράφους που κατάντησαν να γίνουν οφειλέτες διότι αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και οφείλουν ποσά που ξεπερνούν ακόμα και το ποσό των 100.000 ευρώ.
Αντίθετα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αλληλεγγύη θα εξασφαλίζει χωρίς εξαιρέσεις σύνταξη και για αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα και για αυτούς που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και για αυτούς που έχουν επί πολλά έτη απαξιωθεί και προπάντων για όσους έχουν αφανισθεί επαγγελματικά λόγω της μακρόχρονης ανεργίας. Οι δημοσιογράφοι που έχουν απολυθεί από τα μέσα ενημέρωσης, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες και ζουν με το καταβαλλόμενο για μικρό διάστημα επίδομα ανεργίας του ΕΔΟΕΑΠ γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Διότι έτσι δεν θα μείνει κανένας μόνος. Αλλιώς θα έχουμε ένα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για όσους έχουν δουλειά. Με καμία προοπτική βιωσιμότητας.
Ο ισχυρισμός πάνω στο οποίο στηρίζουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ότι δηλαδή μετατρέπουμε τους δημοσιογράφους σε αυτοαπασχολούμενους, είναι ΑΝΑΛΗΘΗΣ. Πουθενά στην πρόταση της κυβέρνησης, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων δεν υπάρχει κάποια αναφορά στους «αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ». Μοναδική αναφορά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάρχει στο άρθρο 53 περί της έκδοσης υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες εισφορών και εν γένει ασφάλισης των υπαγόμενων στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ασφαλισμένους. Αποδεικνύεται επομένως ότι η ανακοίνωση στηρίζεται σε μια προϋπόθεση που δεν υπάρχει.
Ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ εκθέτει τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση της χώρας με αναφορές σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, την πραγματικότητα, διαστρεβλώνουν και παραπληροφορούν ως προς τις διατάξεις της την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Και το κάνει μολονότι σε δυο διαδοχικές συναντήσεις και ενόψει μιας ακόμα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιανουαρίου έχει γίνει σαφής η ασφαλιστική αντιμετώπιση των δημοσιογράφων με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στο λειτούργημά τους και σε καμιά περίπτωση με εκείνα που ταιριάζουν στους αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θίγει αλλά προστατεύει και θα προστατεύει πάντα το δικαίωμα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για εργασιακές συνθήκες και αμοιβές που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της γνώμης που πρέπει να διατυπώνουν και την οποία και οι ίδιοι με τα συλλογικά τους όργανα πρέπει να ενισχύουν αντί να στρέφονται κατά μιας κυβέρνησης που έχει θέσει εμπράκτως στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής της το σκοπό αυτό.
Από καμία διάταξη δεν προκύπτει απώλεια μισθών, αποζημίωσης, επιδομάτων ανεργίας ή επίσχεσης ή αφερεγγυότητας ή αξίωσης για συμμετοχή των απαιτήσεων τους στις διαδικασίες του άρθρου 99 ή στην πτωχευτική διαδικασία.
Όλοι θα περιμέναμε σε κρίσιμες τέτοιες επιλογές που ωφελούν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, να διατυπώνουν τα όργανα των δημοσιογράφων απόψεις που δεν συντάσσονται με όσους επιδιώκουν να ματαιώσουν αυτή την προσπάθεια αλλά να παρέχουν αντικειμενική πληροφόρηση. Και ενώ γνωρίζουν ότι το Υπουργείο δίνει τη μάχη του σε μια σκληρή διαπραγμάτευση για την διατήρηση του αγγελιοσήμου, όπως ακριβώς υποστηρίζει η γνωμοδότηση στην οποία αναφέρονται, και τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι προσφάτως προχώρησε ακόμα και σε μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 20%, παραδόξως δείχνουν μια ανεξήγητη ροπή προς ενίσχυση εκείνης της πλευράς που αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης. Αναμένουμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέπουν πρακτικές και κατευθύνσεις χειραγώγησης της δημοσιογραφίας και θα συμβάλλουν στην έγκυρη πληροφόρηση του ελληνικού λαού ώστε να προκρίνει με νηφαλιότητα εκείνη τη λύση που θα εγγυάται την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων και εκείνων που θα καταβάλλονται στο μέλλον με μια προοπτική βελτίωσης και όχι διαρκών μειώσεων, όπως θα συμβεί αν δεν πάρουμε τα μέτρα που προβλέπονται στην κυβερνητική πρόταση.
Γιατί η ανακοίνωση που φαίνεται να υιοθετείται από την ΕΣΗΕΑ, αν πράγματι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αποδεικνύει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο καταργεί εκ προοιμίου το «αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη και ελεύθερη ενημέρωση» και έχει απολέσει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης των απόψεων γιατί παραποιεί, παραπλανά και βάλλει συνειδητά κατά της αλήθειας και των ουσιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών για την προστασία των οποίων η κυβέρνηση αγωνίζεται. Και αυτό όχι μόνο δεν θα απηχεί τις καλές παραδόσεις της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά θα αποτελεί πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας και την αξιοπιστία του".