Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό με κίνητρα ενίσχυσης της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής...!






Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΚΛΙΦΥΣΗ*




Σοκ και δέος προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του Ασφαλιστικού. Και αυτό όχι μόνο γιατί προβλέπεται γερό μαχαίρι στις συντάξεις, αλλά γιατί προτείνεται η νομοθέτηση της φτωχοποίησης ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού και μάλιστα από μία κυβέρνηση που πρωτοεξελέγη πριν από ένα χρόνο με την υπόσχεση ότι θα σκίσει το μνημόνιο, θα έδινε τη 13η σύνταξη και θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Η πρόταση για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού πέρα από τις καταφανείς αδικίες που προβλέπει για χιλιάδες συνεπείς ασφαλισμένους, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς εμπεριέχει στοιχεία που θα λειτουργούν ως κίνητρα για διόγκωση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά το γεγονός ότι βασικό κριτήριο για τη συνταξιοδότηση, αλλά και το ύψος της σύνταξης, δεν αποτελούν πλέον τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών, αλλά η ηλικία των ασφαλισμένων. 

Επιπλέον η μικρή διαφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης ως προς το κομμάτι της αναλογικής σύνταξης, ευνοεί αυτούς που θα επιλέξουν να ασφαλίζονται τα αναγκαία προς συνταξιοδότηση χρόνια με πολύ καλές αποδοχές, παρά να ασφαλίζονται όλο τον εργασιακό τους βίο, έστω και με τις κατώτερες αποδοχές.

Την ίδια αρνητική προοπτική ενισχύει η πρόβλεψη για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού είναι βέβαιο ότι θα δράσει ανασταλτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τη γενίκευση - ενδεχομένως και εικονικά - της τετράωρης ή της εκ περιτροπής απασχόλησης, πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια ασφαλιστικών εισφορών.

Βασικό για τη βιωσιμότητα ενός ασφαλιστικού συστήματος είναι να πεισθεί η κοινωνία ότι οι όροι και οι κανόνες είναι δίκαιοι και κυρίως αναλογικοί ως προς το δούναι-λαβείν. Τέτοια όμως στοιχεία δεν περιέχει η κυβερνητική πρόταση. Αντίθετα υιοθετεί την υφαρπαγή των εισφορών των συνεπών ασφαλισμένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τούδε και στο εξής ρίχνοντάς τες στον Καιάδα για την κάλυψη ελλειμμάτων που δημιούργησαν ρουσφετολογικές πολιτικές με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και λαθροχειρίες των εκάστοτε κυβερνώντων όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολιτικές από τις οποίες δεν φαίνεται να αποστασιοποιείται η παρούσα κυβέρνηση.
 

Το χειρότερο είναι ότι με την απαλλοτρίωση, τα δικαιώματα των νυν ασφαλισμένων που μοιραία θα έχουν χειρότερη μεταχείριση σε σχέση με τους παλιότερους ή αυτούς που πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν, πριν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι, δημιουργείται «ρήγμα» ανάμεσα σε γενεές, που δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει σε συνθήκες κρίσης.

* Ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης είναι Β΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ

Από τον Πειραιά στην ...ασφάλεια της Δεξαμενής ο Alexis...!





Κάποιοι "αριστεροί" άρχισαν ήδη να φοβούνται τον κόσμο και την οργή του και κινούνται πλέον ασφαλώς σε ελεγχόμενα και αποστειρωμένα περιβάλλοντα...!
Πάνε πλέον οι εποχές που οι ίδιοι ήταν πρωταγωνιστές σε προπηλακισμούς πολιτικών αντιπάλων τους. Τώρα φοβούνται μην τους συμβούν τα ίδια...
Ετσι,  για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο Τσίπρας κατευθύνθηκε τελικά στο ασφαλές ...λιμάνι της Δεξαμενής Κολωνακίου (!), καθότι το Μεγάλο Λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο είχε μεταβεί πανηγυρικά πέρυσι (φωτό),  δρομολογείται να παραδοθεί ολόκληρο στους Κινέζους, και φέτος μύριζε έντονα μπαρούτι...! Βλέπετε, οι λιμενεργάτες δεν παίζουν!
Βέβαια, οι "αυλικοί" του Μαξίμου έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη στροφή του "μικρού" προς τη Δεξαμενή, μιλώντας περί δήθεν δυσφορίας του Αlexis για τον μητροπολίτη Σεραφείμ και τις δηλώσεις του για το "σύμφωνο συμβίωσης". Ομως, είναι πασιφανές πως η συγκεκριμένη δικαιολογία ήταν απλά για λαϊκή κατανάλωση...!

Ποιοι είναι όμως αυτοί που φοβούνται σήμερα το λαό και την οργή του;
Μα φυσικά είναι αυτοί, που αφού έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους για κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο, αφού διαπραγματεύτηκαν "υπερήφανα" επί 17 ώρες και στα ...τέσσερα το νέο μνημόνιο, αφού υλοποίησαν όλες τις δεσμεύσεις τους (κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση των κατώτερων μισθών, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της 13ης σύνταξης, καμία νέα φορολογική επιβάρυνση κ.λ.π κ.λ.π), ετοιμάζονται να κάνουν πράξη και τη δέσμευσή τους για "καμία μείωση στις συντάξεις, βασικές και επικουρικές"...!!!
Απόλυτα συμβιβασμένοι, αδαείς, ανίκανοι, ψεύτες και επικίνδυνοι, διαλύουν ότι απέμεινε στο Ασφαλιστικό, υπερασπιζόμενοι τη χειρότερη δυνατή πρόταση γι αυτό!
Το ...σύμφωνο συμβίωσης των νυν και μελλοντικών συνταξιούχων με τον εξευτελισμό είναι προ των πυλών στο ευρωπαϊκό Γκουαντάναμο των Κατρούγκαλου και Alexis....

                                                                                                   Paratiritis

Ο Κατρούγκαλος κρύφτηκε πίσω από το παραβάν του γραφείου του στη χτεσινή συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ...!

Κρύφτηκε πίσω από το παραβάν ο Κατρούγκαλος στη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑΚρύφτηκε πίσω από το παραβάν που χωρίζει στα δύο το γραφείο του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μήπως γλιτώσει την έντονη κριτική των εκπροσώπων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 15.30 το απόγευμα.
Προηγήθηκε έντονος διάλογος για το μόρφωμα που παρέδωσε στην κυβέρνηση και τα κόμματα. Ο υπουργός προσπάθησε να υπερασπισθεί την «αριστερή» όπως είπε πολιτική του, κάνοντας λόγο για «ισότιμη μεταχείριση». Στην ουσία όμως, νομιμοποιεί πολιτικά το νόμο Λοβέρδου προσθέτοντας και τις δικές του επώδυνες διατάξεις.
Oι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι απέρριψαν το κείμενο, χαρακτηρίζοντάς το ως «μόρφωμα Κατρούγκαλου» και καταγγέλλοντας ότι:
* Εκτελεί εν ψυχρώ ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες,
* Απορρυθμίζει εργασιακές σχέσεις, ευνοώντας μόνον ελαστικές μορφές απασχόλησης,
* Ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις (ακόμη και στους εργαζόμενους στα ταμεία που ενοποιεί),
* Είναι στα μέτρα των μεγαλο-εργοδοτών,
* Εχει στόχο να δημεύσει τα υπόλοιπα των αποθεματικών που έχουν γλιτώσει από το PSI
* Κόβει προκαταβολικά συντάξεις και παροχές στις νέες γενιές των συνταξιούχων,
* Με το κόλπο της «προσωπικής διαφοράς» επιφέρει τελικό χτύπημα -μετά όσα συνέβησαν με τα προηγούμενα μνημόνια- σε όσους βγήκαν στη σύνταξη ως το 2014.

Στη συνάντηση ο κ. Κατρούγκλος δεν μπόρεσε να κρύψει τελικά, ότι με το λουκέτο στα δημοσιογραφικά ταμεία καταργεί τη δημοσιογραφική ιδιότητα και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της λειτουργίας του Τύπου. Και πώς να το κρύψει άλλωστε, αφού μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε υπαλλήλους του εργοδότη ή της κυβέρνησης:

- Χωρίς συλλογικές συμβάσεις
- Χωρίς κώδικα δεοντολογίας
- Ευνοεί ένα νέο καρτέλ στην ενημέρωση και
- Παραδίδει τους πόρους των δημοσιογραφικών Ταμείων στη νέα διαπλοκή «αριστερών» εργολάβων και διαφημιστικούς ομίλους.

Η έκρηξη Κατρούγκαλου που με ...συνταγματική ευγένεια (sic) αποχώρησε από το τραπέζι της σύσκεψης, αφήνοντας σύξυλο ακόμη και τον υφυπουργό του Τάσο Πετρόπουλο, επήλθε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι το κείμενό του ευνοεί τις διαφημιστικές εταιρίες και την ιδιωτική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας ελέγχονται πλέον από διεθνή χρηματοπιστωτικά κεφάλαια.
Βέβαια, η κίνηση Κατρούγκαλου να ...αποσυρθεί στο παραβάν, έχει και δεύτερη "ανάγνωση": Θέλησε, δηλαδή, ο Κατρούγκαλος, να δείξει έτσι ως υπεύθυνο για τις διατάξεις που αφορούν κυρίως τα δημοσιογραφικά Ταμεία τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Εφόσον ισχύει αυτό, τα ερωτήματα που θα εγερθούν στο άμεσο μέλλον είναι πάρα πολλά και όχι μόνον για τον Πετρόπουλο....
Ομως, σε κάθε περίπτωση, η Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει δεύτερες κρυφές σκέψεις εναντίον των λαϊκών συμφερόντων και της ελεύθερης λειτουργίας του Τύπου, και να λειτουργεί στενά και προς όφελος μόνον των δήθεν "αριστερών" διαχειριστών της εξουσίας (μέσω της μακροημέρευσης των δικών της στελεχών στη νομή της εξουσίας). 
Εν προκειμένω, η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα μεγάλο σφαγείο για τις συντάξεις και το λαό, αλλά η κυβέρνηση που το γνωρίζει αυτό, συνειδητά την πλασσάρει ως μονόδρομο και της προσδίδει χαρακτηριστικά δήθεν "αριστερής ισότητας", μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσει την επερχόμενη "κοινωνική ευθανασία" αλλά και για να μπορέσει να κρατηθεί και η ίδια -μαζί με τις ετερόκλητες συμμαχίες της- στην εξουσία... 
Σε πρώτη δόση θα σφαγιαστούν όσοι θα πάρουν σύνταξη μέσα στο 2016 και μετά, σε δεύτερη δόση, το σφαγείο θα επεκταθεί, μετά τις ...διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, σε όσους παίρνουν ήδη σύνταξη. Το μακάβριο έργο που φιλοδοξούν να αφήσουν πίσω τους Τσίπρας - Κατρούγκαλος είναι συντάξεις φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης. Τα αντιασφαλιστικά σχέδια Τσίπρα-Κατρούγκαλου αντιπροσωπεύουν μια πραγματική οικονομική και κοινωνική γενοκτονία για τη χώρα. Ό,τι δεν κατάφεραν όλοι οι προηγούμενοι, πάει να το αποτελειώσει κυνικά και μεθοδευμένα το δίδυμο Τσίπρα-Κατρούγκαλου...




ΕΔΟΕΑΠ: Οχι στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ ομόφωνα εκφράζει  την πλήρη αντίθεσή του στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και καταδικάζει κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας του ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του Αγγελιοσήμου, που επέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς.
Ο κλάδος των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. αποτελεί τμήμα της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, ενώ η απλήρωτη-υποαμειβόμενη και μαύρη εργασία έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.
Τα ασφαλιστικά ταμεία του Τύπου μέσα σε αυτή την κατάσταση αποτελούν τη μοναδική νησίδα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. χωρίς μάλιστα ουδέποτε να έχουν.. επιβαρύνει ούτε κατά 1 ευρώ τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους μόνη λύση είναι να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τόσο για τη διατήρηση και επέκταση του Αγγελιοσήμου, όσο και για τη δραστική πάταξη της κλοπής του.
Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ, όταν μάλιστα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης καλύπτει πάνω από 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και αποτελεί το μοναδικό στήριγμα για τον ασθενή, τον σκληρά εργαζόμενο, το συνταξιούχο και τον άνεργο.
Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες στον κλάδο του Τύπου, θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα  τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τα αποθεματικά τους και θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την προστασία της αυτοτέλειάς τους και του πόρου τους. 
 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ