Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη Λαβρόφ για όσα συνέβησαν το 2014

Η ρωσική οικονομία,

οι σχέσεις με τη Δύση

και την Κίνα


Σεργκέι Λαβρόφ: Υπέρ ανοικτού διαλόγου με τη Δύση, χωρίς απεμπόληση των ρωσικών δικαιωμάτων

Отношения РФ, США, ЕС и Киева - Лавров дал интервью по итогам года


 Ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων του 2014 έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, επικεντρώνοντας στις σχέσεις της Ρωσίας με ΕΕ και ΗΠΑ, στην προοπτική ενός διακανονισμού στο ουκρανικό και στο νέο προσανατολισμό προς Ανατολάς…
   Ο Ρώσος ΥπΕξ, δήλωσε στη συνέντευξή του ότι η Μόσχα θεωρεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «ως συνεταίρο –κλειδί» για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, με βάσει τις προτάσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που συμφωνήθηκαν στην διάσκεψη του Μινσκ.
  Είπε όμως, ότι η Ρωσία αναμένει πραγματικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, με τις οποίες θα υιοθετηθεί ένα κοινά αποδεκτό κοινωνικό συμβόλαιο στην πολυεθνική αυτή χώρα με ίσα δικαιώματα για όλες τις εθνότητες που την κατοικούν.
  Στις σχέσεις Μόσχας με την Ουάσιγκτον, ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία είναι υπέρ της διατήρησης του διαλόγου χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της.
 Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ΗΠΑ έχουν κάνει απαράδεκτες και χωρίς αποδείξεις καταγγελίες ότι δήθεν η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία ΙΝF για τα πυρηνικά όπλα, αδιαφορώντας για τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Μόσχα.
  Για το ΝΑΤΟ ο Λαβρόφ είπε  πως η Ατλαντική Συμμαχία προωθεί επιθετική πολιτική εναντίον της Ρωσίας αυξάνοντας την παρουσία του στα σύνορα με τη Ρωσία και παραδέχτηκε ότι αυτό το διάστημα παρ΄όλο που η Μόσχα επιθυμεί ανοικτό τον δίαυλο διαλόγου, υφίσταται σοβαρή κρίση.
  Στο θέμα των οικονομικών αντιποίνων, ο Ρώσος υπουργός είπε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς τα οικονομικά αντίποινα εισαγωγής τροφίμων από τις χώρες που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις, «αφού οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ έχουν φθάσει σε σημείο που κίνηση καλής θέλησης δεν οδηγεί στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Θα συζητήσουμε τα κριτήρια για την άρση των αντιποίνων εάν αρθούν οι κυρώσεις από εκείνους που πρώτοι τις επέβαλαν».
Είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να αλλάξει την ανατολική ρότα που έχει θέσει και τη συνεργασία της με την Κίνα μια και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Λαβρόφ, ως τώρα δεν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
«Η Ουάσιγκτον δεν μας βλέπει ως άμεσα συμμετέχοντες στον αντι-ΙΧ συνασπιμό, τον οποίο δημιούργησε με βάση τους δικούς της όρους και παραμέτρους και συμφέροντά της, πέρα από τον διεθνή νόμο», είπε ο Λαβρόφ. Για να καταλήξει: «Εξ άλλου ο πρόεδρος Ομπάμα επανειλημμένα έχει αναφέρει τη Ρωσία ως παγκόσμια απειλή, μαζί με το Χαλιφάτο και τον Εμπόλα».
Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στα 17% από 10,5%, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ότι στοχεύει να ενισχύσει το νόμισμα της χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
  Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ, θα καμφθούν οι πληθωριστικές τάσεις και θα ανακοπέι η καθοδική πορεία που είχε πάρει το ρούβλι, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 64 ανά δολάριο, σύμφωνα με το κλείσιμο της Δευτέρας.
  Το μέτρο ανακοινώθηκε το πρωί στη Μόσχα, και είναι το πρώτο σημαντικό για να ενισχυθεί το ρούβλι, που η αξία του έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά 50% σταδιακά από τον περασμένο Ιανουάριο.
Ως κύρια αιτία φέρεται η επιβολή των οικονομικών αντιποίνων στη Ρωσία από τις δυτικές χώρες, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Με την αύξηση των επιτοκίων οι ρωσικές τράπεζες ελπίζουν οι επενδυτές να θεωρήσουν την κίνηση δελεαστική και να κρατήσουν τα χρήματά τους στη Ρωσία.
 Η ανακοίνωση του μέτρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, έγινε αφού τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, είχαν κλείσει για τη Δευτέρα.

Ρωσικά Γυμνάσια



Ο ρωσικός στρατός ολοκλήρωσε τα αιφνιδιαστικά γυμνάσια που έκανε στην περιοχή του Καλίνινγκραντ για να δοκιμάσει την ετοιμότητα 9.000 στρατιωτών και 642 οχημάτων.
 Ιδιαίτερη σημασδία δόθηκε στη συμμετοχή συστημάτων ταχείας ανάπτυξης, τακτικών βαλιστικών πυραύλων τύπου Iskander-M.
Τα γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στο πενθήμερο 5-10 Δεκεμβρίου.

RIA Novosti/ Russia Beyond the Headlines / RT