Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σημίτης: Δεν συνιστά πολιτική μόνο η ενασχόληση με τις δόσεις που θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ...


Εξέπληξε ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, με την κριτική που άσκησε στον Βαγγέλη Βενιζέλο και την πολιτική που εφαρμόζει. Μπορεί να μη το είπε ευθέως, αλλά όταν έλεγε ότι είναι «πολυτέλεια να συνεχίσουμε με μικροκινήσεις», είναι φανερό που αναφερόταν. Όπως και όταν μίλησε για εκείνους που θεωρούν πετυχημένο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κόμματα εξουσίας που εμφανίζουν προχειρότητες ως κυβερνητικό πρόγραμμα. Κριτική άσκησε ο κ. Σημίτης στην τακτική του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου, τονίζοντας ότι κάποιες διευθετήσεις που διεκδικεί αι πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν πολιτική. Τρίτο σημείο κριτικής του κ. Σημίτη ήταν αυτό που αφορούσε τη συνάντηση με την τρόϊκα στο Παρίσι αλλά και τον χειρισμό του όλου ζητήματος των σχέσεων με την τρόϊκα, τα περί κατάργησης των ελέγχων και για τη διευθέτηση του χρέους, τονίζοντας ότι για όλα αυτά καλλιεργούνται αυταπάτες. Και έκανε λόγο για «παραδοσιακούς πολιτικούς που καλλιεργούν εντυπώσεις για άμεσες λύσεις, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν κατονόμασε ούτε τον κ. Σαμαρά, αλλά είναι γνωστό ότι είναι αυτοί που καλλιεργούν την εντύπωση ότι αρκεί να διαλυθεί η τρόϊκα στο τέλος του χρόνου, για να πάνε όλα καλά. Με την τοποθέτησή του ο κ. Σημίτης, ειδικά σε ότι αφορά στις σχέσεις με τους εταίρους της χώρας, το χρέος, την επιτήρηση, την ανάκτηση της δυνατότητας να αποφασίζουμε μόνοι μας, προσγείωσε τους πάντες.
Βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα άφηνε στο απυρόβλητο τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά οι αναφορές του δεν ήταν κάτι σημαντικό. Και όσον αφορά στις θέσεις που διατύπωσε, περισσότερο κοντά στις θέσεις Παπανδρέου ήταν παρά στην πολιτική που εφαρμόζει ο Β. Βενιζέλος. Ο κ. Σημίτης περιορίστηκε να αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά λίγων ατόμων στην εκδήλωση της Δευτέρας, και στην υιοθέτηση της λαϊκιστικής εκμετάλλευσης του «λεφτά υπάρχουν», παρότι ο ίδιος δηλώνει αντιλαϊκιστής.
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι τήρησε ίσες αποστάσεις από Βενιζέλο και Παπανδρέου, όταν μίλησε για το τι χρειάζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται, είπε, «ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη», φωτογραφίζοντας τον Β. Βενιζέλο και «χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια, με ιδέες», φωτογραφίζοντας τον Γ. Παπανδρέου.
Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι ένα χρόνο μετά την περυσινή εκδήλωση, «βρισκόμαστε περίπου στο ίδιο σημείο συζητήσεων», κάτι που, προφανώς βαρύνει τον κ. Βενιζέλο και πρόσθεσε ότι «επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε», που επίσης αφορά τον Β. Βενιζέλο.
Αποσπάσματα της ομιλίας     
...Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε τις μικροκινήσεις.  Ο χρόνος που διαθέτουμε είναι όλο και πιο περιορισμένος.  Μας διαβεβαιώνουν ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια.  Οι εξελίξεις πάντως δεν θα συμμορφωθούν προς το δικό μας ασαφές χρονοδιάγραμμα.  Αντιδράσαμε πετυχημένα στις ευρωεκλογές πιστεύουν μερικοί και θεωρούν ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη.  Παραβλέπουν όμως ότι στις εθνικές εκλογές η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει με κριτήριο μια εφικτή κυβερνητική λύση που θα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της.  Δεν ψηφίζει απαραίτητα όποιο κόμμα της είναι πιο συμπαθητικό.  Κόμματα διαμαρτυρίας παρά την πίεση επιζούν. Κόμματα εξουσίας χωρίς προοπτική εξουσίας συρρικνώνονται.  Ιδίως όταν προβάλουν ως προγράμματα προχειρότητες της τελευταίας στιγμής επενδυμένες με μεγαλόπνοο αλλά φθαρμένο από τη συνεχή χρήση λόγο.
…Τι προσφέρουμε αυτή τη στιγμή στην πολιτική;  Δεν αρνούμαι ότι σκύβουμε στα προβλήματα, ότι ακούμε τις διαμαρτυρίες, ότι μας αναφέρουν τα ΜΜΕ για τη δραστηριότητά μας.  Αλλά η πολιτική δεν συνιστάται μόνο στην ενασχόληση με το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε ή επτά δόσεις, με τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, την επανεξέταση των υπερβολικών φορολογικών προστίμων ή το μέγεθος της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση ιατρικών δαπανών.  Ούτε αρκούν για να μας προσέξουν οι πολίτες οι συνεχείς κόκκινες γραμμές που χαράζουμε μεγαλόφωνα πριν από κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ χαράζει πολύ περισσότερες από εμάς αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κερδίζει σε αξιοπιστία. Πολιτική είναι προπαντός οι στόχοι μας για τη χώρα, για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας για την αναμόρφωση της παιδείας και της διοίκησης για τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Πολιτική είναι οι κατευθυντήριες ιδέες και επιδιώξεις που καθορίζουν την πράξη μας, η διαμόρφωση των προσδοκιών για το μέλλον, η παρέμβαση στη λειτουργία της κοινωνίας για να βελτιώσουμε τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος.
....Η κρίση δεν ήρθε από το πουθενά.  Ήρθε και από αλόγιστους διορισμούς και από χαριστικές επιδοτήσεις, από το πελατειακό κράτος, τον παραγοντισμό και τον συντεχνιασμό, από την αδιαφορία για το διεθνές περιβάλλον της χώρας και τις υποχρεώσεις της.  Όλοι περίπου συμφωνούμε τώρα ότι πρέπει να γίνουν τομές, αλλά για τα αναγκαία μέτρα που μακροπρόθεσμα εγγυώνται μια καλύτερη πορεία της χώρας διστάζουμε, διαφωνούμε, υποχωρούμε.  Ζητάμε την συνεχή και χωρίς τέλος επανεξέτασή τους.  Παράδειγμα η αξιολόγηση.  Είναι ένας μύθος που όλο υλοποιείται ενώ δεν υλοποιείται.  Διαβάσαμε ότι επίκειται μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.  Υποτίθεται για να υπάρξει η νέα αναγκαία αρχή.  Είναι το επαναλαμβανόμενο μαγικό βάλσαμο για να διορθωθούν οι υστερήσεις της χώρας.  Το έχουμε πιεί ήδη αρκετές φορές χωρίς αποτέλεσμα.  Θα είναι και πάλι μια σκιαμαχία.  Τα προβλήματά μας είναι αλλού και αρνούμαστε να τα δούμε.
…Με αγωνία, που προκάλεσε η συνεχής ειδησεογραφία για επικείμενες σημαντικές εξελίξεις, περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι.  Θα απελευθερωθούμε ή όχι από την τρόικα, θα ρυθμίσουμε ή όχι την αποπληρωμή του χρέους;  Η συνάντηση στο Παρίσι είναι όμως μια από τις πολλές που έχουμε μπροστά μας.  Το υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών σε όσους βιάζονται να ξεδιπλώσουν λάβαρα θριάμβου.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες. 
...Η τρόικα είναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας.  Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη.  Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει.  Ο προϋπολογισμός της χώρας θα συνεχίζει να εγκρίνεται από την Ένωση.  Η Ένωση θα καθορίζει στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε, αλλιώς θα μας επιβάλλονται πρόστιμα.  Η Ευρωζώνη θα επιμένει σε μη αρεστές από πολλούς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα είτε με τις γενικές συμφωνίες που υπάρχουν είτε με τις ειδικές συμφωνίες που θα προκύψουν κατά τη ρύθμιση του χρέους. 
...Και η ρύθμιση του χρέους θα αργήσει.  Ακόμη δεν έχει καν συσταθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κάνει τις πρώτες προτάσεις ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη.  Η Ευρωζώνη ακόμη δεν έχει διαμορφώσει μια άποψη αν θα επιδιωχθεί μια ειδική λύση για την Ελλάδα ή μια λύση εφαρμόσιμη και σε περιπτώσεις άλλων χωρών.  Οι παραδοσιακοί πολιτικοί καλλιεργούν εντυπώσεις για άμεσες λύσεις.  Απολύτως βέβαιο είναι μόνο ότι θα υπάρξει μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση.  Η τακτική να φροντίζουμε για υψηλό φρόνημα των πολιτών υποσχόμενοι λύσεις για αύριο έχει εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στο ηθικό τους όταν διαμορφώνουν κατ’ επανάληψη στη συνέχεια την εντύπωση ότι παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου