Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Υπάρχουν και καλά καρτέλ;

Αριστερά, ΣΕΒ, Καστοριάδης «και άλλοι φόροι» 


17/02/2014

του Δημήτρη Τσαλαπάτη


Ένας… άνεργος βιομήχανος που μετράει  τρείς θητείες και βάλε στο τιμόνι του ΣΕΒ, απήγγειλε προχθές στο Πολεμικό Μουσείο τον λόγο του, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, παραμερίζοντας όμως επιδεικτικά το μνημόνιο, που στήθηκε στα μέτρα του, και  προβάλλοντας την λογική των αγορών με αποσπασματικές  αναφορές σε Καστοριάδη και Λένιν.

 Ο Αρχηγός  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εν δυνάμει Πρωθυπουργός, στην ομιλία του παρουσίασε την επόμενη μέρα  με αριστερή διακυβέρνηση, εξαγγέλλοντες τερματισμό της λιτότητας, αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών, ενισχύοντας όμως για πρώτη φορά, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και με εξαγγελία για μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας(χρόνιο αίτημα του ΣΕΒ από την δεκαετία του ‘ 80 γα φτηνό ρεύμα στη βιομηχανία) προφανώς για να χτυπηθεί η ανεργία και το μαγκάλι.

  Κλειδί για την ανάπτυξη είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ αποτελεί μια σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, «ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία ο Κορνήλιος Καστοριάδης χαρακτήριζε “δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων» η οποία όμως πρόσθεσε ο ομιλητής,  «θα αναγνωρίζει το “στρατηγικό πεδίο” όπως αποκαλούσε ο Β. Λένιν τις συγκυρίες και τις αντικειμενικές συνθήκες…» .
  Έτσι το δόγμα Μποδοσάκη «με το ντοβλέτι μπρέ», έχει πλέον την νέα εκδοχή του κεφαλαίου που κάνει το δικό του λίφτινγκ, ώστε «να υπάρξει μια υγιής σχέση ανάμεσα στην δημόσια πρακτική και(αυτή) την ιδιωτική πρωτοβουλία» όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Συνεπώς η συγκατοίκηση της Αριστεράς με την Αγορά  έρχεται  μοιραία, με την αξιωματική αντιπολίτευση  να ανοίγει τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής (όπως λέει τώρα), με σύγχρονη αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Χαρακτηριστική είναι έτσι η επισήμανση του κ. Τσίπρα  ότι «Στην Ελλάδα την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής» αναλύοντας ότι «το καρτέλ της διαπλοκής λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο».

Κάπως έτσι το …έπαθε και ο γνήσια αγανακτισμένος της πλατείας (στο Πολεμικό Μουσείο) που δεν άντεξε άλλο. πετάχτηκε όρθιος και έβαλε τις φωνές
-    «Μην ξαναπιάστε τον Καστοριάδη στο στόμα σας…»
Και έφυγε.
  Ίσως ήταν από αυτούς που δεν έχουν ξεχάσει ακόμη την «Άνοδο της ασημαντότητας» και τον Καστοριάδη να διακηρύσσει:

 «Όλα τα αλέθουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Τα δίκτυα συνενοχής είναι παντοδύναμα.  Σήμερα, τις αποκλίνουσες και ετερόδοξες φωνές δεν τις καταπνίγουν ούτε η λογοκρισία ούτε οι εκδότες.  Τις καταπνίγει η γενικευμένη εμπορευματοποίηση».

 Με το ακροατήριο όμως  να καθηλώνεται και από την πολιτική και επιστημονική ειλικρίνεια του καθηγητή Γιώργου Σταθάκη που ανέφερε, στην εκδήλωση, για λογαριασμό του Σύριζα :
 «… η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42 – 43% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (από 38,5%)
 «... Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος ακόμα επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων...
«...Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων...
 Άρα, καταλήγει ο κ. Σταθάκης, η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα …»
Βέβαια η τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ  του είπε «Θα σας βάλουμε περισσότερους φόρους» ίσως να διασκεδάζει κάπως τις εντυπώσεις.
Η αντιμετώπιση της όμως από τον πρόεδρο των βιομηχάνων με χαμόγελο συγκατάβασης είναι μάλλον όλα τα λεφτά. Στο κάτω-κάτω  μήπως έχει βιομηχανία;
ΥΓ. 1 Α ναι, γίνονται εκλογές για Δήμους, Περιφέρειες και την Ευρωβουλή . Πρέπει, βλέπετε, να κλείσουν οι δουλειές για τα σκουπίδια, τον Αστέρα και το Ελληνικό.
ΥΓ. 2 Τα διόδια ήδη τα πληρώνουμε.


(www.matrix24.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου