Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πως η κρίση χρησιμοποιείται για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.













Έκθεση του προοδευτικού Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Πολιτική(Economic Policy Institute-EPI)  αποκαλύπτει πως από το 2008  η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση χρησιμοποιήθηκε για την ολοκληρωτική κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
Η διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε από το 2008 και μετά-η κρίση στην Ελλάδα-ευρωζώνη είναι το νέο κεφάλαιο που άνοιξε από το 2010-περιγράφεται συνήθως από τα ΜΜΕ, κάτι ως φυσική καταστροφή. Σαν νομοτέλεια που έπεσε από τον ουρανό… Άντε έφταιγαν και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί που έβαλαν κάτι παραπάνω από δάκτυλο στο μέλι που έρρεε άφθονο τα προηγούμενα χρόνια…
 Οι «θυσίες» που κλήθηκε ο ελληνικός λαός(αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ) να κάνει για το καλό της… οικονομίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η θυσία και των τελευταίων ψηγμάτων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν απομείνει, μετά τη «σταδιακή» αποψίλωσή τους, που ακολούθησε την οριστική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του ’90. Ό,τι γινόταν με το «καρότο» του υποσχόμενου νέου μέλλοντος της ευημερίας του ευρώ, τώρα γίνεται με το «μαστίγιο» της καταστροφής που θα φέρει η πιθανή έξοδος από το «κοινό» νόμισμα αν δεν συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις.
 Έκθεση του Αμερικανικού προοδευτικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Πολιτική(EPI), αποδεικνύει τεκμηριωμένα πως χρησιμοποιήθηκε η κρίση από το 2008 και μετά για την πλήρη κατάργηση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΗΠΑ.
 Η έκθεση με τίτλο «Η Νομοθετική Επίθεση στους Μισθούς και τα Εργασιακά Δικαιώματα των Αμερικανών, 2011-2012(The Legislative Attack on American Wages and Labor Standards), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ακόμα πιο δραματικά άνισα τις τελευταίες δεκαετίες, παρήγαγε ένα τεράστιο μαζικό πλούτο για τους επιχειρηματίες». 

 Οι πλούσιοι πλουσιότεροι


 Η έκθεση μάλιστα δεν διστάζει να αναφέρει ονόματα, «τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας-στους οποίους περιλαμβάνονται η Wal-Mart, η Coca-Cola, η FedEx, η Exxon Mobil, η Koch Industries και οι κορυφαίες επιχειρήσεις στην καπνοβιομηχανία και την φαρμακοβιομηχανία», στόχος των οποίων «ήταν να προωθήσουν σε νομοθετικό επίπεδο στόχους που από καιρό είχαν στις λίστες με τις επιθυμίες τους, προσβλέποντας σε θεμελιώδη αλλαγή συσχετισμού δύναμης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών».
 Προ ημερών μάλιστα δημοσιεύτηκε μία άλλη ενδιαφέρουσα έκθεση της εταιρίας Wealth-X(ειδικεύεται στην καταγραφή του παγκόσμιου πλούτου όπως γράφει στην ιστοσελίδα της) σε συνεργασία με την ελβετική τράπεζα UBS, η οποία αναφέρει ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη διπλασιάστηκε από το 2009 και μετά(περίοδος διεθνούς οικονομικής κρίσης), την ώρα που οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο πιέζονται για «θυσίες».
 Συνολικά ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη έφθασε στα 6,5 τρισ. δολάρια(όσο περίπου είναι το ΑΕΠ της Κίνας, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο) από 3,1 τρισ. δολάρια το 2009. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 2.170 το 2013 από 1.360 μία πενταετία πριν.
 Στην Ελλάδα η οποία διανύει την έκτη χρονιά ύφεσης και όπου η μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, είναι η μεγαλύτερη που συνέβη ποτέ εν καιρώ ειρήνης, 505 άτομα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, διαθέτουν περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 11%. Οι πιο πλούσιοι Έλληνες κατόρθωσαν μάλιστα να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία κατά 20%.
 Οι δύο λοιπόν προαναφερθείσες εκθέσεις αποτυπώνουν σε αριθμούς, αυτό που λίγο πολύ βιώνουμε όλοι μας. Κάποιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι, την ώρα που η πλειονότητα του κόσμου ισοπεδώνεται από τις επιπτώσεις ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου(ταξικό τον έχει χαρακτηρίσει ακόμη και ο πολυδισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, επιχαίροντας για την επικράτηση της κοινωνικής του τάξης).

 Αρχή από το Ουισκόνσιν



 Επανερχόμενοι στις ΗΠΑ, η έκθεση του EPI μας υπενθυμίζει το πώς ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόλκερ με νόμο για τη «διόρθωση του προϋπολογισμού», επιτέθηκε στα συνδικάτα του δημοσίου. Η ψήφιση του νόμου το 2011 έγινε η αφορμή για την κατάληψη πάνω από ένα μήνα του τοπικού κοινοβουλίου από 100.000 εργαζόμενους και νεολαίους, κατάληψη που πυροδότησε τη γέννηση του κινήματος «Occupy».
 Μετά το Ουισκόνσιν η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κορυφώθηκε και στις άλλες αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες προέβησαν σε 230.000 απολύσεις μέσα σε ένα χρόνο.
 Μεγαλύτερη σημασία δεν έχει τόσο η περιγραφή από την έκθεση των πεπραγμένων του ακροδεξιού κυβερνήτη, υποστηρικτή του «κόμματος του Τσαγιού» Σκοτ Γουόλκερ, όσο η επισήμανσή της, ότι η δημοσιονομική κρίση στους προϋπολογισμούς των αμερικανικών πολιτειών, οφείλεται στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2007-2008. Οι αμοιβές των εργαζομένων στο αμερικανικό δημόσιο είχαν παραμείνει στάσιμες. Χάρη στον περιορισμό των αμοιβών αυτών 40 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες είχαν καταφέρει να έχουν πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς τους μέχρι το 2007-η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, στέρησε μεταξύ άλλων και μία σημαντική πηγή εσόδων(μέσω της φορολογίας) στους προϋπολογισμούς των πολιτειών.
Το 2011 και 2012 ελήφθησαν σειρά νομοθετικών μέτρων σε πολιτειακό επίπεδο με τα οποία πλήττονταν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με πρόσχημα βέβαια τη δημοσιονομική κρίση. Όπως αναφέρει το EPI,
  • Τέσσερις πολιτείες ψήφισαν νόμους με τους οποίους μειώνονταν ο κατώτατος μισθός, τέσσερις ήραν τους νόμους που περιόριζαν την παιδική εργασία και 16 επέβαλαν νέα όρια στα επιδόματα ανεργίας.
  • Ψηφίστηκαν νόμοι που περιόριζαν το δικαίωμα αδειών ασθενείας, χαλάρωναν τα μέτρα που αφορούσαν την προστασία στον χώρο δουλειάς και δυσχέραιναν το δικαίωμα να μηνυθεί ο εργοδότης για φυλετικές ή σεξουαλικές διακρίσεις.
  • Για το 93% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που δεν εργάζεται με συμβάσεις που καθορίζονταν από τα συνδικάτα, επετράπη στον εργοδότη να καθορίζει μονομερώς τους μισθούς και  τις εργασιακές σχέσεις.
  • Σε 15 πολιτείες περιορίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων που απέρρεαν από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Και βέβαια πέραν της κατάργησης των εργασιακών κεκτημένων, σε πολλές πολιτείες περικόπηκαν τα διάφορα κοινωνικά προγράμματα. Όπως για παράδειγμα στην Τούσκον, της Αριζόνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια, μειώθηκαν τα μαθήματα της γεωμετρίας, των τεχνών, του δράματος και της φωτογραφίας. Στο Τέξας απειλούνται με κλείσιμο 850 από τους 1.000 οίκους ευγηρίας και στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανία μειώθηκε κατά 40% το διδακτικό προσωπικό.
 Στην Ελλάδα και χωρίς τεκμηριωμένη ανάλογη έκθεση θεσμικού φορέα, ζούμε καθημερινά στο πετσί μας: Την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με όλο και χαμηλότερες αμοιβές, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και απλήρωτη εργασία(ιδίως στα ΜΜΕ), χωρίς επιπτώσεις για τα αφεντικά που χαιρετίζονται στις τηλεοράσεις(Κωστόπουλος) ή πωλούν αγώνες «Για το Λαό και τη Δημοκρατία»(Ελευθεροτυπία), το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων(όχι εξαιτίας των απεργών υπαλλήλων) και γενικά τη μετατροπή της «ισχυρής Ελλάδας της ΟΝΕ» σε τριτοκοσμική χώρα.

Πηγές:
http://www.epi.org/publication/attack-on-american-labor-standards/
http://www.wealthx.com/home/

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Η ΔΤ δεν είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση.



Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με μεγάλη ανησυχία επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί στο περιθώριο του ευρωπαϊκού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Διανύουμε ήδη τον έκτο μήνα από τότε που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε βίαια τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ, οδηγώντας στην ανεργία 2.600 εργαζόμενους, και το μόνο που έχει κατορθώσει είναι να θέσει σε παρατεταμένη λειτουργία ένα ενδιάμεσο σχήμα με προδιαγραφές που δεν αντιστοιχούν σε κανένα ευρωπαϊκό πρότυπο όσον αφορά την ανεξαρτησία, την πολυφωνία, την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο.

Οι ανησυχίες της ΕΟΔ πολλαπλασιάστηκαν έπειτα από συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και εκπρόσωποι των ελληνικών Ενώσεων με τον πρόεδρο της EBUJean-Paul Philippot. «Το ενδιάμεσο σχήμα με την επωνυμία ΔΤ οπωσδήποτε δεν είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν είναι και ούτε μπορεί να γίνει μέλος της EBU. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δε θα εκπροσωπηθεί στην Γενική Συνέλευση της EBU, τον Δεκέμβριο στη Γενεύη», ξεκαθάρισε ο κ. Philippot.

«Ασκούμε σε εβδομαδιαία βάση πίεση στους Έλληνες αρμόδιους για την δημιουργία του φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, να μας πουν ποια ακριβώς θα είναι η σύνθεσή του, πόσοι σταθμοί θα λειτουργούν και με ποιο πρόγραμμα, αλλά δεν παίρνουμε σαφείς απαντήσεις», είπε ο ίδιος.

Δικαιολόγησε επίσης τους φόβους και τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για την αξιοπιστία και την επάρκεια των κυβερνητικών ενεργειών ο εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, Νίκος Τσιμπίδας, που συμμετείχε στη συνάντηση.

«Συμμεριζόμαστε πολλούς από τους φόβους σας για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ. Ασκούμε πίεση για να προχωρήσει το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν σχηματιστεί κάτι που δε θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα αντιδράσουμε», είπε ο πρόεδρος της EBU, ενώ καταδίκασε απερίφραστα την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αθήνας: «Αστυνομικές δυνάμεις και όπλα  δεν έχουν θέση σε δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς».

«Για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων είναι σαφές ότι η υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλέορασης στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις κακής ευρωπαϊκής πρακτικής, καθώς συνδυάζει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, αδιαφανείς διαδικασίες, ενέργειες αυταρχισμού, και –πάνω απ’ όλα– περιφρόνηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης», δήλωσε ο Τζον Μπάρσμπι, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΟΔ για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

«Για τους λόγους αυτούς, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, η ΕΟΔ θα εντείνει την προσπάθειά της να αποκατασταθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και να μη θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματα των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ», πρόσθεσε ο Γιάννης Κοτσιφός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ.




Πώς αντιδρούμε σε περίπτωση κατάσχεσης μισθού...

ΑΝ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ, Η ΣΥΝΤΑΞΗ Ή ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ...

...ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. 
ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ. 
ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να κατάσχουν μισθούς και συντάξεις – Ο Στουρνάρας αδιαφορεί.....

Οι τράπεζες αρνούνται να τηρήσουν τη νομοθεσία και συνεχίζουν να προχωρούν σε κατασχέσεις ακόμη και σε ποσά κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία προέρχονται από μισθούς και ...συντάξεις, που κανονικά διασφαλίζονται από το «ακατάσχετο», σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή.

Παρά τις πιέσεις και τις αιτιάσεις της αρμόδιας αρχής, όμως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, δεν ασκούν καμιά πίεση στους τραπεζίτες και συγκεκριμένα προς τηνΕνωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση, κατά των απασχολουμένων και των «απόμαχων της εργασίας», από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία, σημειωτέον, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με εκατοντάδες δισ. ευρώ των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή, διαπιστώθηκε μετά από καταγγελίες καταθετών ότι πολλές τράπεζες συνεχίζουν και αρνούνται να παραλάβουν υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών – πελατών τους με τις οποίες καθορίζουν το λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο του άρθρου 20 Ν.4161/2013 για χρέη τους προς αυτές.

«Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ.Ευάγγελος Ζερβέας,απευθύνει Σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όπως παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την αυστηρή υπόδειξη να δέχονται αμελλητί τις σχετικές δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 20 Ν.4161/2013, προκειμένου οι καταθέτες-δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Ν.4161/2013» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣτΚ, τις αιτιάσεις του οποίου υπουργείου Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έγραψαν στα… «παλαιά τους υποδήματα»..

Ποιο είναι το «ακατάσχετο»

Από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναιακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).

Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων, προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».