Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τί σηματοδοτεί για την Ελλάδα η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών.

Του Γιώργου Χατζημαρκάκη
 
 
 Οι Γερμανικές εκλογές ολοκληρώθηκαν με μια μεγάλη νίκη της κας Μέρκελ. Η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα προκύψει περίπου σ’ ένα μήνα μετά τις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών με απασχολούσε σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί για την Ελλάδα την επόμενη μέρα. Όταν ξεκίνησε η ψηφοφορία είχα τέσσερις επιθυμίες, οι οποίες ομολογώ ότι πραγματοποιήθηκαν:

Η πρώτη ήταν να μην έχει αυτοδυναμία η κα Μέρκελ διότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν προβληματική για την Ελλάδα. Αυτοδυναμία θα σήμαινε πως θα κυριαρχούσε μόνο η σκληρή γραμμή για πολιτική λιτότητας.

Η δεύτερη ήταν να μην είναι το κόμμα των Φιλελευθέρων ξανά στη Γερμανική κυβέρνηση. Μπορεί να ανήκα στο κόμμα αυτό, αλλά είναι γνωστές οι συγκρούσεις που είχα τόσο με τον πρώην Πρόεδρο κ. Βεστερβέλε όσο και με τον τωρινό κ. Ρέσλερ, γιατί το κόμμα άφησε πίσω του τις παλιές αρχές και την αλληλεγγύη για τις μικρές χώρες και υιοθέτησε μια πολύ σκληρή γραμμή που έπληξε την Ελλάδα.

Η τρίτη επιθυμία μου ήταν να μην ενταχθεί στη Γερμανική βουλή το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ένα νέο κόμμα κατά της Ευρώπης και κυρίως κατά της Ελλάδας και των χωρών του Νότου. Κι αυτό γιατί η παρουσία του θα οδηγούσε σε πιο σκληρές και ακραίες θέσεις.

Η τέταρτη ήταν να αναγκαστεί – από το αποτέλεσμα - η Καγκελάριος να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες διότι έχουν δείξει – τουλάχιστον με βάση το πρόγραμμά τους – ότι αντιμετωπίζουν με ευθύνη την Ευρώπη και μιλούν για σταμάτημα της λιτότητας, κοινωνική πολιτική και σχέδιο Μάρσαλ. 
Με δεδομένη την πραγματικότητα που υπάρχει, είναι η μόνη προοπτική να πιεστεί η Καγκελάριος από το εσωτερικό της κυβέρνησής της και της Γερμανίας για να αλλάξει πολιτική. Ήδη οι σοσιαλδημοκράτες είπαν πως δεν ενδιαφέρονται για ποια υπουργεία θα πάρουν αλλά να υπάρξει συμφωνία σε διαφορετικές πολιτικές.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα πιστεύουν πως δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό από την πλευρά της Γερμανίας. Με δεδομένη όμως την πίεση στο εσωτερικό της Γερμανίας και την πίεση από τη διεθνή κοινότητα για αλλαγή πολιτικής, υπάρχει μία ελπίδα, πως μπορεί να γίνουν βήματα μπροστά. 
Απομένει να συμβάλλουμε όσο μπορούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση κι από και πέρα η ζωή θα δείξει τι ακριβώς θα συμβεί. Η μάχη όμως πρέπει να δοθεί σε κάθε επίπεδο κι από την πλευρά μου θα συνεχίσω να τη δίνω στην Ευρώπη.