Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Mπήκε στο αεροπλάνο του αγοραστή, έβγαλε φωτογραφία την έστειλε και… έφυγε!

ΟΠΑΠ ΚΑΙ ...ΚΑΤΩ!


Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη


Είναι Δευτέρα πριν από μήνες σε εστιατόριο κοντά στο Ζάππειο. Είναι ακόμη  τρείς οι συνεταίροι,  στην κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών πετρελαίου, που έχουν καλέσει σε συνάντηση δημοσιογράφους τα λένε, καθισμένοι όλοι μαζί, στα τραπεζάκια έξω.

Οι πετρελαιάδες  τα χώνουν σε υπουργούς, υφυπουργούς και …γραφειοκράτες  οι οποίοι δεν λένε να αντιληφθούν  τη ζημιά που προκαλούν στη  αγορά, δηλαδή στη τσέπη τους.

-«Ακούς εκεί να μας ζητάνε προκαταβολικά τον φόρο γα τα καύσιμα. Πρώτα να τα πουλήσουμε και μετά να πληρώσουμε….Που ξανακούσθηκε αυτό…»

Ξαφνικά στην πόρτα εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός με  συνοδεία  τον Κεδίκογλου , το Τουήτερ υπηρεσίας και  άλλους δύο  να κατευθύνονται όλοι μαζί  , σ ένα τραπέζι μέσα, στο βάθος του μαγαζιού.

Σε χρόνο μηδέν πετιέται όρθιος ο πρόεδρος Μελισσανίδης αφήνει τους δημοσιογράφους και τρέχει στον άλλο  Πρόεδρο.
Δεν είναι μόνο η εγκάρδια συνάντηση, ούτε το ραντεβού που ανακοίνωσε σε λίγο ότι εξασφάλισε ο  φίλος του Πρωθυπουργού, όπως αυτοπροσδιορίσθηκε ,για να συζητηθεί το θέμα αμέσως με τον Στουρνάρα.

Είναι κυρίως ο… Τουήτερ που «πέρναγε», σε παρευρισκόμενους  δημοσιογράφους, την κυβερνητική γραμμή  για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων και την αποτελεσματικότητα σε ρυθμό «φαστ τρακ».

Κοντά δυό μήνες  είχε κολλήσει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Ξαφνικά  την εβδομάδα πριν της Παναγίας - μεγάλη η χάρη της- πέφτουν οι υπογραφές για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην μοναδική υποψήφια εταιρία του διαγωνισμού, με τίμημα ένα πακέτο μπροστά και τα ρέστα βερεσέ.
Χρειάσθηκε  βέβαια  προηγουμένως να κλειδώσει  η δουλειά με την παραχώρηση των κρατικών λαχείων σε άλλη κοινοπραξία.
Σε αυτήν συμμετέχει και ο όμιλος που έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία για την τεχνογνωσία και με  τον ΟΠΑΠ,  πολύ πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του .
Στην φωτογραφία πάντως, που μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών για την  προχθεσινή υπογραφή ποζάρουν χαμογελαστοί πιασμένοι χέρι-χέρι, Στουρνάρας Σταυρίδης και ο εκπρόσωπος  των αγοραστών Μελισσανίδης, όπως αναφέρει η λεζάντα.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο πρόεδρος
του ΤΑΙΠΕΔ Σταυρίδης ταξιδεύει  με το αεροπλάνο του εκπροσώπου των αγοραστών,
Γυρίζει αστραπή από τις διακοπές του για την υπογραφή και πάει πάλι πίσω.

Με το που σκάει  το θέμα, ζητείται ύστερα από παρέμβαση Βενιζέλου και εντολή Πρωθυπουργού η παραίτηση Σταυρίδη, που υποβάλλεται αμέσως γίνεται αποδεκτή και την  ανακοινώνει ο  Στουρνάρας.
Κοίτα φίλε μου όμως, πως έρχονται  καμιά φορά τα πράγματα.

Με την εξέλιξη αυτή φαίνεται σαν να παίρνει το αίμα του πίσω κι ο Στ. Μάνος. Ο Σ. Σταυρίδης στις τελευταίες εκλογές τον άφησε στα κρύα του λουτρού, αφού την κοπάνησε από την «Δράση», για να πάει στου Σαμαρά.

Χρεωμένος  όμως βγαίνει και ο Γ. Στουρνάρας (είχε προτείνει το Σταυρίδη για την θέση)  που άφησε στην μέση την «Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ» την οποία ξεκίνησαν όπως  και το σχέδιο «Αρχιμήδης» μαζί με τον Στ. Μάνο, για την αξιοποίηση, λέει, της ακίνητης περιουσίας  του Δημοσίου.
Και χαλάει το μαγαζί.  Δεν χρειάζεται άλλο.

Το θέμα όμως με την φορολογία των καυσίμων δεν έχει κλείσει, όπως και η υπόθεση του ντήζελ θέρμανσης.
Ακολουθεί στην ατζέντα της τρόικας για το Φθινόπωρο, μετά τους πλειστηριασμούς και το real estate.

Το ίδιο και η ιστορία της ΔΕΠΑ, έστω κι αν το ναυάγιο με την GAZPROM, επι ημερών Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ, άνοιξε το δρόμο για την επίσκεψη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.

Αντιγράφουμε από το www.styx.gr (19-06-2013):

«…Οι διαδικασίες αυτές, που – ιστορικά- συγκρίνονται σε ταχύτητα με την πώληση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής στον «όμιλο» Παντσαβόλτα στην «καρδιά» την διακυβέρνησης Μητσοτάκη,  είναι το στοιχείο που και αυτή την φορά εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, όπως τότε στη περίοδο της χαμένης τιμής του τσιμέντου
 Άνθρωπος κλειδί σε όλα αυτά φαίνεται να είναι ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και πρόσωπο της άλλοτε Δράσης αλλά και των  πολιτικών αντιλήψεων του Στ. Μάνου,
Γκουρού των ιδιωτικοποιήσεων, όπως θέλει να τον βλέπουν, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ  κ. Στ. Σταυρίδης την επομένη κιόλας της μοιραίας εξέλιξης με την εταιρία φυσικού αερίου, σε συνέντευξη του στο  Μega, έδωσε τις «απαντήσεις» του για το θέμα στην πρωινή ζώνη.

  Ωστόσο η μετοχική σύνθεση  της ιδιοκτησίας του καναλιού με τα παράλληλα ενεργειακά της ενδιαφέροντα, κυρίως  στο τομέα του αερίου, αποδίδεται σε σύμπτωση...»


Μόνο που αυτή την φορά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πέταξε  με το αεροπλάνο του αγοραστή.
«…Ήταν επιλογή μου όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη, θέλω να είμαι διαφανέστερος και να μην ντρέπομαι…» λέει σε μια από τις δηλώσεις του.

Τζαμπατζής λοιπόν δηλώνει  ο πρόεδρος, μόνο που  μόλις έχουν γίνει και  με   βερεσέ τα ψώνια για το στοίχημα.
Όσο για την φωτογραφία δεν βγήκε τυχαία. Άσε που δηλώνει ότι  την έστειλε ο ίδιος και από…λάθος χειρισμό στο κινητό του, έφτασε σε τοπική εφημερίδα της Κεφαλονιάς.
Μάλλον ήθελε η έπρεπε να φύγει από την θέση του.
Όλα είναι στην ώρα τους, στο πάνθεον των ιδιωτικοποιήσεων.

ΥΓ: …Τα αεροπλάνα που πετάνε στο Παρίσι σταματάνε συνήθως για ανεφοδιασμό η για καύσιμα κάπου στο Ιόνιο;




Το «τρίτο πακέτο» Σόϊμπλε κρύβει νέα μέτρα...

«Μαξιλάρι» 12 δισ. από το αδιάθετο πακέτο των τραπεζών και ξεχάστε το κούρεμα - Το παρασκήνιο και οι θέσεις της Αθήνας
Το «τρίτο πακέτο» κρύβει μέτρα
Τώρα που άναψε ξανά η συζήτηση για την ανάγκη ενός νέου, του τρίτου, πακέτου για την Ελλάδα όσοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν νέα δάνεια από τα ευρωπαϊκά κράτη ή το ΔΝΤ μάλλον έχουν χάσει από... χέρι.

Η κυβέρνηση στην ανοιχτή γραμμή που έχει τόσο με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο όσο και με την Ουάσιγκτον διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα κινείται εντός στόχων» και δεν θα χρειαστούν νέα δάνεια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, γνωρίζοντας ότι ήδη υπάρχει το «μαξιλάρι» των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έμεινε αδιάθετο, αφού οι ανάγκες καλύφθηκαν με λιγότερα ποσά.
Βέβαια «κλειδί» είναι να μη χρειαστούν στο άμεσο μέλλον νέα κεφάλαια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η βαθιά ύφεση και η αδυναμία πολλών επιχειρήσεων και λιγότερο των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ανεβάζουν τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων για τα οποία οι τραπεζίτες θα πρέπει να κάνουν αυξημένες προβλέψεις στους ισολογισμούς τους.
Ισως γι' αυτό η κυβέρνηση πιέζει για την άρση του περιορισμού των πλειστηριασμών και της προστασίας ακόμη και της πρώτης κατοικίας προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια είτε προχωρώντας στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είτε τιτλοποιώντας μέρος του χαρτοφυλακίου τους.
Το γεγονός ότι «λεφτά υπάρχουν» από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας γνωρίζουν πολύ καλά και οι δανειστές μας, οι οποίοι εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό (δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή τόκων) θα ανέλθει τη διετία 2014-2015 σε 11 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από το αδιάθετο πακέτο για τις τράπεζες και ήδη οι πληροφορίες θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ESM να επεξεργάζονται τη νομική φόρμουλα για να αλλάξει κατεύθυνση (από τις τράπεζες στον προϋπολογισμό) η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Προϋπόθεση είναι η Ελλάδα όχι μόνο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ που όλα δείχνουν ότι θα επιτύχει εφέτος, αλλά και να το αυξήσει στα 6 δισ. ευρώ το 2016 προκειμένου να καλύπτει μέρος των τόκων.

Ξεχάστε το «κούρεμα»
Αυτό εξηγεί τόσο την παρέμβαση του κ. Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο» - που όμως υπάρχει - όσο και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σήμερα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν περί «ανάγκης τρίτου πακέτου».
Κατόπιν αυτών, αλλά και της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, οι ξένοι ανέκρουσαν πρύμναν.
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος βοήθειας.

«Εχουμε φθάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Κοτχάους ενώ απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε παρέπεμψε στο ανακοινωθέν του Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα βοήθεια στην Αθήνα.

Επί της ουσίας το μήνυμα που στέλνουν παράγοντες που γνωρίζουν τις εξελίξεις είναι ότι όσοι ποντάρουν σε ένα νέο πακέτο χωρίς να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και Ελλάδας ή σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μάλλον έχουν χάσει από χέρι.
Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σύντομα με την τρόικα θα είναι σκληρές, επίπονες και θα φέρουν αποφάσεις και μέτρα ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί άλλα δανεικά.