Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Περού: Μέλη απομονωμένης φυλής βγήκαν για πρώτη φορά από την ζούγκλα...!

Η επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό θεωρείται επικίνδυνη για το ανοσοποιητικό τους σύστημα...
Περού: Μέλη απομονωμένης φυλής βγήκαν για πρώτη φορά από την ζούγκλα

 Μέλη μιας από τις πιο απομονωμένες φυλές στη Γη βγήκαν για λίγο από την περουβιανή ζούγκλα για να ζητήσουν τρόφιμα, σύμφωνα με τοπικούς ακτιβιστές.

Μια ομάδα ανθρώπων από την φυλή Μάσκο-Πίρο ήρθε σε επαφή με τους χωρικούς, προφανώς πυροδοτώντας μια σύντομη σύγκρουση.

Η φυλή, με μέλη λίγες εκατοντάδες ανθρώπους, δεν είχε μέχρι τώρα απολύτως καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ακτιβιστές λένε ότι η υλοτομία και η αστική ανάπτυξη έχει περιορίσει την περιοχή στην οποία μπορεί να ζήσει η φυλή.

Η Μάσκο-Πίρο είναι μία από τις πολλές φυλές που ορίζονται από την κυβέρνηση ως «άνθρωποι με τους οποίους δεν υπάρχει επαφή».

Η κυβέρνηση απαγορεύει την άμεση επαφή μαζί τους, διότι πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των φυλών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το είδος των μικροβίων που μεταφέρονται από άλλους Περουβιανούς.

Η ανθρωπολόγος Μπέατρις Χουέρτας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι η φυλή μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθεί καθώς τα μέλη της μεταναστεύουν μέσα από τη ζούγκλα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανομβρίας.

Αλλά είναι πολύ σπάνιο να δει κανείς τους Μάσκο-Πίρο τόσο κοντά στο χωριό κατά μήκος του ποταμού, είπε η Χουέρτας. «Η εμφάνιση ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της φυλής έχουν αναστατωθεί επειδή άλλοι εκμεταλλεύονται τους πόρους στην επικράτειά τους... Για τον λόγο αυτό ζητούσαν αντικείμενα και τρόφιμα από τον πληθυσμό», τόνισε.

Το βίντεο που δείχνει τους Μάσκο-Πίρο να προβάλουν από την ζούγκλα γυρίστηκε στα τέλη του Ιουνίου και δόθηκε στην δημοσιότητα από την τοπική οργάνωση AIDESEP, που κάνει εκστρατεία για την σωτηρία του τροπικού δάσους, και από την ομοσπονδία Fenamad για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Ο Σαούλ Πουέρτα Πένα, διευθυντής της AIDESEP, είπε ότι τα πλάνα δείχνουν τα μέλη της φυλής να ζητούν μπανάνες. Φαίνεται ότι τους έδωσαν ένα κανό γεμάτο με τρόφιμα, αλλά και πάλι ο ντόπιος πληθυσμός δεν ήρθε σε άμεση επαφή με την φυλή επειδή κάθε ασθένεια θα μπορούσε να σκοτώσει τους Μάσκο-Πίρο.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν 12.000- 15.000 άτομα από φυλές με τις οποίες δεν υπάρχει επαφή, οι οποίες ζουν στις ζούγκλες ανατολικά των Ανδεων.

100 αρχαιολογικοί χώροι ανοιχτοί στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα στο «Φως του φεγγαριού»
100 αρχαιολογικοί χώροι ανοιχτοί στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο


Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία στην Αττική αλλά και σε όλη την επικράτεια, από τη Ζώνη του Έβρου ώς τη Φαιστό της Κρήτης και από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας μέχρι το Ηραίο της Σάμου, θα παραμείνουν ανοιχτοί το βραδυ της Τετάρτης, με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις ή και απλές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία, προσφέρει, με ελεύθερη είσοδο στον κόσμο, μια βραδιά χαράς και αισιοδοξίας «Στο Φως του Φεγγαριού».
Με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου, αλλά και τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχία αυτής της βραδιάς. Επιπλέον εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στους εκπροσώπους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των άλλων τοπικών φορέων για την υποστήριξη του θεσμού.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και τουΣουνίου δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί μετά τις 20:00 για την βραδιά της Πανσελήνου, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται στους χώρους αυτούς.
Ειδικότερα για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν τον Ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι επίσης ελεύθερη.
Αλλοι εννέα χώροι ανοικτοί
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στις  εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, προστίθενται συμπληρωματικά και οι εξής εννέα:
- Λόφος «Αρουβίγλι» Ιερισσού (εντός αρχαιολογικής ζώνης): Εκδήλωση με ελληνική έντεχνη μουσική σε συνεργασία με τους συλλόγους «Φίλοι του περιβάλλοντος», «Ιερισσιώτες Θεσσαλονίκης» και «Επαγγελματίες Ιερισσού»
-Αρχαία Αγορά Φιλίππων: "Νότες στην Πανσέληνο" από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.
- Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου: "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γ. Ρίτσου από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Λιμένα Θάσου
-Αρχαιολογικός Χώρος Καλής Βρύσης, Δήμου Προσοτσάνης: "Αρχαίο Πνεύμα Ελληνικό, Ήχος και Φως" από το μουσικό σχήμα του Ηρακλή Σιδέρη
-Αρχαιολογικός Χώρος Πλατανιάς, Δήμου Παρανεστίου: "Αστρονομική Παρατήρηση» με το Σύλλογο Αστροφυσικών Δράμας" Πήγασος'
-Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας: "Πανσέληνος στο Μουσείο" Μνήμη και μουσικές από το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης-Β.Ελλάδος
-Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
-Αρχαιολογικός χώρος Ελέας: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου
-Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός», Νέα Φλογητά Χαλκιδικής :«Ελάτε να χορέψουμε κάτω από το φως του φεγγαριού», Μουσικοχορευτική βραδιά με το DJ Στάθη Παναγιωτόπουλο και μετάδοση της εκδήλωσης σε ζωντανή σύνδεση από το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «Hellenic World Radio».