Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - 2η μέρα...


Εμφάνιση – έκπληξη Παπανδρέου στο Συνέδριο


Εμφάνιση – έκπληξη Παπανδρέου στο Συνέδριο

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός από τους συνέδρους o πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, χωρίς να αναμένεται, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που διεξάγεται από την Παρασκευή.

Οι περισσότεροι παριστάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν.

Τη στιγμή που εισήλθε στην αίθουσα βρισκόταν στο Βήμα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Εν τω μεταξύ, η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και οι όροι συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ομιλητών το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του Κινήματος.

Κοινή συνισταμένη τους επ' αυτών των ζητημάτων είναι η θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από τη ΝΔ, να προσεγγίσει ξανά την κοινωνία και τη βάση του, χωρίς αυτό να προϋποθέτει αποχώρηση από την κυβέρνηση. Συντάσσονται με το αίτημα του Βαγγέλη Βενιζέλου για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών κομμάτων με βασικό όρο να μην υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και το ΠΑΣΟΚ να πιέσει προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης.

Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα που έθιξαν, είναι και η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ιδωθεί ως μια συγκόλληση δυνάμεων, αλλά ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο πλειοψηφικός φορέας μεταξύ των δυνάμεων που κινούνται στην Κεντροαριστερά και πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση αυτού του χώρου.

Αναφορικά με το ζήτημα του εκλογικού μέτρου που θα επιλεγεί για την αυριανή εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο συντονιστής της ομάδας Καταστατικού Χρήστος Πρωτόπαπας, κατέθεσε ως πρόταση να πάει η σταυροδοσία στο 30%. Επιπλέον, μετέφερε την πρόταση, αυτή να αποτελείται από 130 και όχι 120 μέλη, «διότι μεσολάβησε η μαζική διαμαρτυρία των οργανώσεων των αποδήμων».

Ακόμη, η εισήγηση που διαμορφώθηκε αφορά και έναν αριθμό το ανώτερο 50 επιπλέον μελών, θεσμικά τοποθετούμενων αριστίνδην. Αυτή η κατηγορία αφορά στους 28 βουλευτές του Κινήματος, εκείνους που εξελέγησαν στις εκλογές του Μαΐου, αλλά δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου, στους διατελέσαντες πρόεδροι του κόμματος, καθώς επίσης και πρόεδροι μεγάλων Τριτοβάθμιων Οργανώσεων. Στην πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνονται πάντως οι ευρωβουλευτές.

Λίγο μετά το μεσημέρι, διακινήθηκε μεταξύ των συνέδρων πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο προεδρείο προς ψήφιση, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει «να αποσυνδεθεί από τη διαχείριση» της κυβερνητικής πολιτικής και «να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση σε νέο πλαίσιο». Ακόμα, προτείνει την κλιμάκωση πρωτοβουλιών στην Ευρώπη εκ μέρους του Κινήματος «για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών.

Το δίλημμα «ή θα υπερβούμε μαζί με τη χώρα το τείχος ή θα μείνουμε πίσω», έθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εμπεδωθεί ένας νέος «διχασμός». Σε αυτό το πλαίσιο καταδίκασε τον «αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και τη λογική του «νόμου και τάξη» της ΝΔ.

«Όπως τότε, ξεκινώντας το '77, με την εθνική λαϊκή ενότητα ενώσαμε το λαό, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα», είπε, σημειώνοντας ότι «είμαστε δύναμη εθνικής ενότητας απέναντι στο διχασμό» και πως «αυτή θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας από εδώ και πέρα».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει τέρμα στον «κατήφορο της φτωχοποίησης» και ανέφερε ότι τον καλύπτει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου και με εσωτερικούς όρους πέρα από τους εξωτερικούς.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν γίνεται να μην μπορεί το συνέδριο να ψηφίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι «είναι μια βασική πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει το συνέδριο». Ακόμη, είπε ότι το συνέδριο μπορεί να εκλέξει ένα όργανο που θα έχει τη δυνατότητα να «πάρει την εξουσία από τον πρόεδρο και να υπάρξει πραγματική μετατροπή από ένα αρχηγικό μοντέλο» και αυτό να το εγγυηθεί ο πρόεδρος.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν είπε ποτέ να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και πως, ωστόσο, ζητά «να μην μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση». «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε καμιά ρήξη, πρέπει να απαιτήσουμε και μια νέα σχέση και αυτή να την επικυρώσουμε», συνέχισε.

Όσον αφορά στην ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι «αυτόνομος προοδευτικός δημοκρατικός πόλος στο χώρο της κεντροαριστεράς» και συμφώνησε με την πρόταση για εκλογική σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ.

«Δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που δημιούργησαν τα προβλήματα, αλλά οι πολιτικές και συμπεριφορές», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανέδειξε τις «τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του κ. Καραμανλή για το έλλειμμα και το χρέος».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «υλοποιήσαμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας επέβαλε η Ευρώπη» και πως ωστόσο «κάποιοι προσπάθησαν να τις ιδεολογικοποιήσουν αυτές τις πολιτικές και κούνησαν το δάχτυλο στον πολίτη». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι παρόλα αυτά δεν έχει κατατεθεί καμία εναλλακτική πρόταση και πως από τη μια έχει αποδειχτεί «άνθρακες ο θησαυρός» σχετικά με τα 18 δισ. ισοδύναμα που πρότεινε η ΝΔ και, από την άλλη, ότι και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, «την εγκαταλείπουν στελέχη του».

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσπαθήσει οι επιλογές της κυβέρνησης να είναι κατά το δυνατόν προς τα αριστερά. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναζήσει νέο διχασμό και πως το ΠΑΣΟΚ έχει «σταθερό μέτωπο με τη ΝΔ, τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» και από την άλλη, «με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της δήθεν αριστεροσύνης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς επίσης και κατά της Χρυσής Αυγής.

«Το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξαναγυρίσει στη βάση του. Να έχουμε πολιτικό σχέδιο που είναι μια στάση εμπροσθοφυλακής για να κάνουμε το διάβημά μας στο μέλλον», τόνισε ο Δ. Ρέππας. Ο πρώην υπουργός προέταξε ως πρόταση την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, για αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε σωστή την επιλογή που έγινε για συμμετοχή στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το κεντρικό δίλημμα είναι «ποια πολιτική θα προωθούμε». Σχολιάζοντας χτεσινή αναφορά του κ. Βενιζέλου ο οποίος αναρωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα εμπιστευτεί σε άλλους την εφαρμογή της στρατηγικής του, ο κ. Ρέππας είπε: «Λάθος αγαπητέ πρόεδρε, δεν είναι δική μας αυτή η πολιτική. Ήταν μονόδρομος η πολιτική αυτή, δεν ήταν επιλογή μας».

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι πρέπει να κρατηθεί απόσταση από αυτή την πολιτική και από την κυβέρνηση και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει με ψήφο ανοχής. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ αποδίδοντας σε αυτήν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. «Κουνήσαμε και το δάκτυλο με τον τρόπο που πολιτευτήκαμε», είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα «λάθη» του ΠΑΣΟΚ.

«Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ», είπε, ενώ σχετικά με την υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς σημείωσε ότι διαφωνεί με τη λογική της «Ελιάς» και με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να παραμείνει μικρό το ΠΑΣΟΚ για να είναι ισοϋψές με τις άλλες δυνάμεις, προκειμένου να συνεργαστούν.

Υπέρ του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε ο Γιάννης Κουτσούκος και σημείωσε ότι πρέπει «να δουλέψουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς γύρω από αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης» και πως χρειάζεται οριοθέτηση της σχέση με την κυβέρνηση «βάσει ειλικρινούς επικαιροποιημένης συμφωνίας» και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όπου χρειάζεται.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι η συμμετοχή ή μη στην κυβέρνηση αποτελεί «ψευτοδίλημμα», καθώς «αν μετέχεις στην κυβέρνηση χωρίς ξεκάθαρες θέσεις θα αφομοιωθείς από τη ΝΔ, αν είσαι έξω και δεν έχεις ξεκάθαρες θέσεις θα αφομοιωθείς απ΄ τον ΣΥΡΙΖΑ». Συνεπώς, υποστήριξε ότι «το μείζον είναι οι ξεκάθαρες θέσεις, ατζέντα που θα κάνει διακριτή την πολιτική του».

«Δεν προτείνεται η ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού άλλης», ανέφερε ο Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας ότι «η ανατροπή της σημαίνει εκλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία και πριμοδότηση της ανευθυνότητας». Παράλληλα όμως, τόνισε ότι σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας «πρέπει να ζητήσουμε να υπάρξει επανατοποθέτηση ως προς τις κοινές δεσμεύσεις που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες».