Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Λάδι τα καρτέλ με ευθύνη Χατζηδάκη!

Λάδι τα καρτέλ με ευθύνη Χατζηδάκη!!!






Την ώρα που οι έλληνες πολίτες κινδυνεύουν με φυλακίσεις και κατασχέσεις της περιουσίας τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα εκατομμυρίων που τους έχουν επιβληθεί.

Ο κίνδυνος να καταπέσουν στα δικαστήρια οι αποφάσεις που εκδίδουν σχεδόν όλες οι Ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, είναι πλέον υπαρκτός μετά την απόφαση βόμβα του ΣτΕ, που αποφάνθηκε ότι εφόσον η θητεία των μελών τους έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί στον προβλεπόμενο συνταγματικό χρόνο, η σύνθεσή τους είναι παράνομη. 

Μία από τις Αρχές που έχουν επιβάλλει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε πολλές επιχειρήσεις τροφίμων, supermarket, γάλακτος και άλλες μεγάλες πολυεθνικές και μη, είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η θητεία των μελών της  έχει λήξει εδώ και 13 μήνες (από τον Σεπτέμβριο του 2012) και κάθε νομοθετική ρύθμιση που υπάρχει για την παράταση της θητείας της πέραν του «εύλογου χρόνου»» είναι άκυρη.
Αρα υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι εκδίδει αποφάσεις με παράνομη σύνθεση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυριτσάκης διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 από τον υπουργό Χατζηδάκη και έως σήμερα ούτε έχει αντικατασταθεί ούτε έχει ανανεωθεί η θητεία του.
Αραγε ο κ. Κώστας Χατζηδάκης γιατί δεν έχει μεριμνήσει, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος σε μία περίοδο που και το τελευταίο ευρώ είναι απαραίτητο για τα ταμεία του κράτους;

Η απόφαση του ΣτΕ

Αφορμή για όλα αυτά τα ερωτήματα ήταν η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μακροχρόνια παράταση θητείας μελών Ανεξάρτητων Αρχών και εξέφρασε την άποψη ότι το διάστημα των 22 μηνών υπερβαίνει τον ανεκτό από το Σύνταγμα εύλογο χρόνο. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε ότι «κατά την έννοια της ρύθμισης του άρθρου 101Α του Συντάγματος, η οποία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς "ορισμένη" θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω Αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».
«Τούτου έπεται», συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι, «μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, η δε Ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει από το χρονικό αυτό σημείο και εφεξής νόμιμη συγκρότηση». Ωστόσο, πέντε μέλη του δικαστηρίου (μεταξύ αυτών κι ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Κ.Μενουδάκος) εξέφρασαν αντίθετη γνώμη, δηλαδή ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η παράταση της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών για εύλογο διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
 Ωστόσο, πέντε μέλη του δικαστηρίου (μεταξύ αυτών κι ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ Κ.Μενουδάκος) εξέφρασαν αντίθετη γνώμη, δηλαδή ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η παράταση της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών για εύλογο διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.


 Του Νίκου Σαμοΐλη από τη www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου