Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αποδυτήρια...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου







ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ της συνέντευξης που έδωσε στο περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν» ο Μπαράκ Οµπάµα, υπάρχει και µια ωραία φωτογραφία. Ο αµερικανός πρόεδρος έχει βγάλει το σακάκι και σουτάρει µια µπάλα σε µια µπασκέτα, φορώντας τη γραβάτα του.

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ για λίγο στην άκρη το Μνηµόνιο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεµβρίου θα µπορούσαν να είναι οι κάλπες της καλαθόσφαιρας. Στην Αττική – όπου, µε όρους συµβολισµού, δίνεται η πιο µεγάλη πολιτική µάχη – έχουµε πραγµατικό συνωστισµό στη ρακέτα. Γιάννης Σγουρός και Βασίλης Κικίλιας, υποψήφιοι µε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την Περιφέρεια, είναι πρώην µπασκετµπολίστες – αν και όχι τόσο διάσηµοι όσο ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο απερχόµενος δήµαρχος Πειραιά δεσπόζει για άλλη µια φορά στο παρκέ.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ είναι απλά. Ο Φασούλας ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος δήµαρχος Πειραιά. Το ΠΑΣΟΚ δεν τον ήθελε. Οπως και να αποτιµήσει κανείς τη δηµοτική θητεία Φασούλα – που το πιθανότερο είναι πως δεν θα την αποτιµήσει θετικά – η Ιπποκράτους επιµένει να λέει ότι έχει µετρήσεις πως οι Πειραιώτες δεν θέλουν τον Παναγιώτη. Στο σηµείο αυτό, τα µαρκαρίσµατα µπερδεύονται. Ο Φασούλας ήθελε να είναι αντιπεριφερειάρχης Πειραιά του Σγουρού, θέση που αντιστοιχεί στον σηµερινό νοµάρχη Πειραιά. Το ΠΑΣΟΚ δεν τον ήθελε µε την ίδια δικαιολογία – ότι δηλαδή η παρουσία του δεν θα βοηθήσει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μίχα.

Του αντιπρότειναν να κατέβει περιφερειακός σύµβουλος µε σταυρό – ώστε να φανεί η απήχησή του – ή να πάει αντιπεριφερειάρχης Νοτίων Προαστίων για να είναι κοντά στη θάλασσα, αλλά µακριά από το πρώτο λιµάνι της χώρας. Ο Παναγιώτης δεν θέλει.

ΚΑΠΟΤΕ – και µιλάµε για µεγάλα ονόµατα – οι πολιτικοί ήταν στρατιώτες που έκαναν ό,τι ήθελε το κόµµα και ο αρχηγός. Τώρα όλοι είναι ντίβες. Οχι µόνον ο Φασούλας – που κάνει σαν να διαπραγµατεύεται τη µεταγραφή του – αλλά, κακά τα ψέµατα, και αρκετοί άλλοι από την αυτοδιοικητική οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Ας πούµε ο Γιάννης Μίχας που ήθελε να είναι αυτός υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και τον είχε πάρει στην άκρη ο Γιάννης Ραγκούσης ενώπιον όλων στο Τάε Κβον Ντο για να τον µεταπείσει. Ή και ο Γιάννης Σγουρός που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής µε το ΠΑΣΟΚ ή µόνος του ΜΕ ΤΗΝΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ στα αποδυτήρια του ΠΑΣΟΚ να είναι ήδη κακή – και µάλιστα πριν από το µατς – κάποιοι θυµήθηκαν ότι ο Παναγιώτης Φασούλας είχε πάει µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2007 και λένε πως τιµωρείται γι’ αυτό τώρα. Πόσα πρόσωπα όµως µετράει κανείς στις δύο πρώτες κυβερνήσεις Παπανδρέου που δεν ήταν µε τον Γιώργο προ τριετίας; Η σύντοµη - και χωρίς ονόµατα - απάντηση είναι: πολλά. Το δυσάρεστο στον όλο καβγά περί τον Φασούλα είναι πως ουδείς - ούτε ο ίδιος - φαίνεται να σκέφτεται το καλό της οµάδας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 18 Οκτωβρίου 2010