Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΗΡΘΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ....

Μετά την παραχώρηση του Υπουργείου Οικονομίας στο ΔΝΤ
επέρχεται και η παραχώρηση του Αν. Αιγαίου στους γείτονες



Αιφνιδιαστική άσκηση ταχείας ζεύξης υδάτινου κωλύματος, πιο απλά τη γεφύρωση του ποταμού Έβρου και την περαίωση εντός της ελληνικής επικράτειας τεθωρακισμένων δυνάμεων, έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί η επίλεκτη 3η τουρκική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ για το τόπο διεξαγωγής της (περιοχή Ορεστιάδας όπως κατά σύμπτωση προέβλεπε το γνωστό σχέδιο Βαριοπούλα) και το χρόνο που επιλέχτηκε να γίνει αυτή η άσκηση, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Πρόκειται για μία άσκηση που περιλαμβάνει καθαρά επιθετικού χαρακτήρα σενάριο αφού το μόνο ουσιαστικά υδάτινο κώλυμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές Ένοπλές Δυνάμεις στην περιοχή είναι ο ποταμός Έβρος.
Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τεθωρακισμένες μονάδες του τουρκικού Στρατού και εδρεύει στην πόλη Cerkezkoy και Tekirdag (Ραιδεστός).
Οι μονάδες της 3ης Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία που σταθμεύουν στην πόλη Cerkezkoy απέχουν 118 χλμ από τον Έβρο και οι μονάδες που σταθμεύουν στην πόλη Tekirdag απέχουν λιγότερο από 100 χλμ από τις όχθες του Έβρου. Η άσκηση αυτή αναμφίβολα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την πρόσφατη αποκάλυψη του σχεδίου εισβολής στον βόρειο Έβρο με τον κωδικό «Βαριοπούλα».
Το σχέδιο ως γνωστό περιελάμβανε την πρόκληση επεισοδίων και την διάβαση του ποταμού στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου καθώς και την πλήρη αποκοπή του τμήματος αυτού. Θα ακολουθούσε ο πλήρης έλεγχος της περιοχής και επιχείρηση εθνοκάθαρσης κατά το πρότυπο που εφαρμόστηκε στους ελληνικούς πληθυσμούς στην νήσο Ίμβρο το 1964.
Πρίν από 7 μήνες η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (Τ. 181 σελ 6-7) είχε δημοσιεύσει ένα προφητικό άρθρο στο οποίο χαρακτηριστικά επισημαινόταν ότι
«Σε επίπεδο στρατιωτικής προετοιμασίας η Τουρκία κυριολεκτικά «δεν κρύβεται» ίσως και δεν θέλει να κρυφθεί. Μία κρίση κερδίζεται περισσότερο σε επίπεδο ψυχολογίας, παρά σε επίπεδο όπλων. Η ψυχολογία και το κλίμα που θα δημιουργήσουν τα ΜΜΕ και συνεπώς οι μοχλοί πίεσης που θα προκύψουν από αυτό το κλίμα θα κρίνουν τα περισσότερα. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε «σημάδια βαριά» για τις προθέσεις τους που οφείλουμε να τα λάβουμε υπόψη και να κινηθούμε ψύχραιμα για την αντιμετώπισή τους:
- Ο τουρκικός Στρατός για πρώτη φορά μετά το 1974 παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη. Το σημαίνει αυτό: Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού εγκατέλειψαν την γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στην γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες β’ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ). Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στο νότο έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη» στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.

- Δημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Δυστυχώς μόνο η στρατιωτική ηγεσία έχει λάβει στα σοβαρά τις «γέφυρες πολέμου» που στήνει στον Έβρο η Τουρκία. Η αποκάλυψη της «Σ» προ τριμήνου (Ιούλιος 2009), παρά το γεγονός ότι πέρα από τον επιχειρησιακό χαρακτήρα, έχει και βαθιά πολιτικό, ακόμα δεν έχει μπει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Πρόκειται καθαρά για μία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.

- Η δήθεν «εκπαιδευτική» Στρατιά του Αιγαίου παύει και επίσημα να είναι εκπαιδευτική: Μετονομάζεται και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται και το ίδιο συμβαίνει και με την 19η Πεζικού και την 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αττάλεια».

Κατά τα άλλα οι ηγέτες Eλλάδας-Τουρκίας θα συζητήσουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα για τα προβλήματα των δύο χωρών και το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των δύο κυβερνήσεων με τους 20 συνολικά Έλληνες και Τούρκους Υπουργούς θα ασχοληθεί με τη βελτίωση της συνεργασίας των υπουργείων των δύο χωρών.

------

"Απαγορευμένη περιοχή" για τους πιλότους της Π.Α.
το μισό Αιγαίο, σήμερα και αύριο


Aπαγορεύθηκε με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών στους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, να πλησιάσουν σήμερα στην εναέρια περιοχή Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου-Ψαρών και μεταξύ Χίου-Λέσβου την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τουρκικής αρμοδιότητας περιοχή έρευνας και διάσωσης» (SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10, IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED...) και διεξάγει άσκηση!
Τα νησιά θα έμεναν και πάλι για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα χωρίς την «ομπρέλα» της Πολεμικής Αεροπορίας, αν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ δεν «σήκωναν» με δική τους πρωτοβουλία τέσσερα μαχητικά τα οποία περιπολούσαν γύρω από την περιοχή της τουρκικής άσκησης.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν αντιδρά στον χαρακτηρισμό TURKISH SAR AREAS BOUNDED (τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που περιεχόταν στη ΝAVTEX που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 23/04 η Άγκυρα. Και εν συνεχεία δώσαμε (η ΥΠΑ, κατόπιν εντολών άνωθεν) και ... έγκριση για την διενέργεια της άσκησης!

Σήμερα όλο το κεντρικό βόρειο και ανατολικό Αιγαίο από την Σκύρο μέχρι την Λέσβο και την Χίο ήταν «κλειδωμένο» από τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς να έχουν δικαίωμα οι ελληνικές δυνάμεις να εισέλθουν σε αυτό το χώρο

Οι συντεταγμένες των δύο περιοχών είναι οι ακόλουθες:

AREA.I
39 04 N 024 55 E
39 04 N 025 30 E
38 44 N 025 30 E
38 44 N 024 55 E

AREA.II
38 55 N 026 00 E
38 51 N 026 20 E
38 43 N 026 12 E
38 44 N 025 53 E

Η τουρκική άσκηση συνεχίζεται και αύριο και οι εντολές στους Έλληνες πιλότους είναι σαφείς: «Μην πλησιάσετε»!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ...ΕΠΑΘΛΟ ΤΩΝ 120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Πολύ σκληρά, με πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις, είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών τάξεων.
Ο πρωθυπουργός τους ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα λάβει η ελληνική οικονομία από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυριώτερα μέτρα του πακέτου θα είναι:

-Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντίστοιχων συντάξεων στον δημόσιο τομέα

-Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

-Μείωση στις υψηλές συντάξεις, με μικρές αυξητικές διορθώσεις στις πολύ χαμηλές συντάξεις

-Αύξηση κατά 10% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ

-Αύξηση του ορίου των απολύσεων

Στην περίπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η αύξηση κατά 10% σημαίνει ότι η μέση πανελλαδική τιμή που κινείται σήμερα στα επίπεδα των 1,446 ευρώ, μετά την αύξηση των φόρων θα διαμορφωθεί στα 1,53 – 1,54 ευρώ

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από την κυβέρνηση και πέφτουν πλέον στους κοινωνικούς φορείς για το αν αποδεκτούν ή όχι τα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου.

Αντιδράσεις συνδικαλιστών

Το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων σκιαγραφούν πάντως με δήλωσή τους ο Γ.Γαβρίλης, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, και ο Ηλ.Βρεττάκος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης:

«Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ σφαγιάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά μας για το κεφάλαιο και τις αγορές. Καταργούν τον 14ο και 13ο μισθό στο Δημόσιο καθώς και την 14η και 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, παγώνουν τους μισθούς του Δημοσίου για τα επόμενα 3 χρόνια, προωθούν την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τους μετατρέπουν σε επίδομα παραγωγικότητας, καταργούν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνουν εκ νέου το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα, αυξάνουν το ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον Ιδιωτικό τομέα, περιορίζουν τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα.

»Τα παραπάνω μέτρα οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε φτώχια και εξαθλίωση.

»Οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγούν στο δρόμο »αναφέρουν και καλούν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν σήμερα, Πέμπτη, στις 7:30μμ στο υπουργείο Οικονομικών, στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, για να δώσουμε την πρώτη απάντηση.

Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις για να λυθούν τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξαιρετικά προβληματισμένος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται».

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία οτι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση, που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων». Τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιάδης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του Δημοσίου και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη.

Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

O ίδιος συμπλήρωσε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική, ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε, δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Το μερίδιο ευθύνης της για τη στήριξη όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και του ευρώ ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου χθες να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ευρώπη οφείλει να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς που φούντωσε», είπε στο υπουργικό συμβούλιο...
Ο χρόνος ανακοίνωσης της συμφωνίας με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) μετράει ήδη αντίστροφα από σήμερα μέχρι την Κυριακή. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε τη σημερινή και αυριανή περιοδεία του στην Αργολίδα και ζήτησε από τους υπουργούς αυτό το διήμερο να είναι όλοι στην Αθήνα.
Παράλληλα, σήμερα θα συναντηθεί για να τους εξηγήσει την κατάσταση με τους προέδρους: της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν νωρίτερα το θέμα αν και φοβάται πως μια ανακοίνωση παραμονή της Πρωτομαγιάς θα προκαλέσει μεγάλη ένταση στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου.
Χθες το μεσημέρι και πριν από το υπουργικό συμβούλιο έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη μέσα σε κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις που έχουν οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία τα τελευταία 24ωρα στους πολίτες, στην οικονομία αλλά και στις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και από τη συζήτηση με τους υπουργούς εκτιμήθηκε ότι αυτό το κλίμα θα σταματήσει μόνο με την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας-τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) για τους όρους δανεισμού και τα μέτρα που θα ληφθούν.
«Σκληρά και επώδυνα»
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τα μέτρα που ζητάει η τρόικα για τα επόμενα τρία χρόνια, μέτρα σκληρά και επώδυνα, ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης το επόμενο διάστημα κι αφού ανακοινωθούν τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητάει μεταξύ άλλων κατάργηση του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, περικοπή των επιδομάτων στο Δημόσιο κατά 15%, νέα αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση έμμεσων φόρων, μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα στον 13ο και τον 14ο μισθό, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση ποσοστού απολύσεων) κ.ά. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση, που σημαίνει ότι οι περικοπές θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Αυτό είναι και το ουσιαστικό επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση σε αυτή την απαίτηση της τρόικας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Λοβέρδος χθες επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις περικοπές.
Στη σύσκεψη, που πιθανόν να επαναληφθεί και σήμερα, πήραν μέρος οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος, Χ. Παμπούκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Πεταλωτής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης.
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι «είναι στοίχημα εθνικό και συλλογικό να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να αλλάξει». «Εμείς θα το αποδείξουμε με την αποφασιστικότητα και τις πράξεις μας και θα εγγυηθούμε ότι η βοήθεια και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας θα πιάσει τόπο», πρόσθεσε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει σταθεί ειλικρινής απέναντι στους πολίτες και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία της χώρας σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη φάση. Είπε ότι τα δύσκολα μέτρα θα είναι προσωρινά αλλά μαζί με τις μεγάλες αλλαγές θα κάνουν τη χώρα καλύτερη στο τέλος.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη της για την έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα, διαρθρωτικά, αναπτυξιακά και οικονομικά, που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, για να βγούμε από την κρίση, αλλά και παράλληλα να εγγυηθούμε ότι η βοήθεια και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας, βοήθεια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ΔΝΤ, θα πιάσει τόπο.
Τόνισε, όμως, ότι και η Ευρώπη, η Ε.Ε. και η ευρωζώνη με τις δικές τους κινήσεις πρέπει να αποτρέψουν τη φωτιά που φούντωσε με τη διεθνή κρίση, και να αποτρέψει αυτή η φωτιά να μεταδοθεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. «Αυτό το βάρος είναι συλλογικό, της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά τη βούλησή μας, τόσο στους εταίρους μας όσο και στους πολίτες».
Στον «Εκόνομιστ»
Την ίδια επισήμανση έκανε και στην ομιλία του το βράδυ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». «Δεν πρέπει να αφήσουμε μια μικρή φωτιά να γίνει ανεξέλεγκτη, γιατί η Ελλάδα είναι ένας σπινθήρας», είπε. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει από τον μηχανισμό στήριξης «να μας ξεχρεώσει», ζητάει λογικές τιμές και τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να κάνει θυσίες και να αντέξει επώδυνα μέτρα.