Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Το μερίδιο ευθύνης της για τη στήριξη όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και του ευρώ ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου χθες να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ευρώπη οφείλει να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς που φούντωσε», είπε στο υπουργικό συμβούλιο...
Ο χρόνος ανακοίνωσης της συμφωνίας με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) μετράει ήδη αντίστροφα από σήμερα μέχρι την Κυριακή. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε τη σημερινή και αυριανή περιοδεία του στην Αργολίδα και ζήτησε από τους υπουργούς αυτό το διήμερο να είναι όλοι στην Αθήνα.
Παράλληλα, σήμερα θα συναντηθεί για να τους εξηγήσει την κατάσταση με τους προέδρους: της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν νωρίτερα το θέμα αν και φοβάται πως μια ανακοίνωση παραμονή της Πρωτομαγιάς θα προκαλέσει μεγάλη ένταση στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου.
Χθες το μεσημέρι και πριν από το υπουργικό συμβούλιο έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη μέσα σε κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις που έχουν οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία τα τελευταία 24ωρα στους πολίτες, στην οικονομία αλλά και στις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και από τη συζήτηση με τους υπουργούς εκτιμήθηκε ότι αυτό το κλίμα θα σταματήσει μόνο με την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας-τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) για τους όρους δανεισμού και τα μέτρα που θα ληφθούν.
«Σκληρά και επώδυνα»
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τα μέτρα που ζητάει η τρόικα για τα επόμενα τρία χρόνια, μέτρα σκληρά και επώδυνα, ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης το επόμενο διάστημα κι αφού ανακοινωθούν τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητάει μεταξύ άλλων κατάργηση του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, περικοπή των επιδομάτων στο Δημόσιο κατά 15%, νέα αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση έμμεσων φόρων, μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα στον 13ο και τον 14ο μισθό, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση ποσοστού απολύσεων) κ.ά. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση, που σημαίνει ότι οι περικοπές θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Αυτό είναι και το ουσιαστικό επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση σε αυτή την απαίτηση της τρόικας και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Λοβέρδος χθες επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις περικοπές.
Στη σύσκεψη, που πιθανόν να επαναληφθεί και σήμερα, πήραν μέρος οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος, Χ. Παμπούκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Πεταλωτής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης.
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι «είναι στοίχημα εθνικό και συλλογικό να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να αλλάξει». «Εμείς θα το αποδείξουμε με την αποφασιστικότητα και τις πράξεις μας και θα εγγυηθούμε ότι η βοήθεια και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας θα πιάσει τόπο», πρόσθεσε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει σταθεί ειλικρινής απέναντι στους πολίτες και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία της χώρας σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη φάση. Είπε ότι τα δύσκολα μέτρα θα είναι προσωρινά αλλά μαζί με τις μεγάλες αλλαγές θα κάνουν τη χώρα καλύτερη στο τέλος.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη της για την έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα, διαρθρωτικά, αναπτυξιακά και οικονομικά, που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, για να βγούμε από την κρίση, αλλά και παράλληλα να εγγυηθούμε ότι η βοήθεια και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας, βοήθεια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ΔΝΤ, θα πιάσει τόπο.
Τόνισε, όμως, ότι και η Ευρώπη, η Ε.Ε. και η ευρωζώνη με τις δικές τους κινήσεις πρέπει να αποτρέψουν τη φωτιά που φούντωσε με τη διεθνή κρίση, και να αποτρέψει αυτή η φωτιά να μεταδοθεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. «Αυτό το βάρος είναι συλλογικό, της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά τη βούλησή μας, τόσο στους εταίρους μας όσο και στους πολίτες».
Στον «Εκόνομιστ»
Την ίδια επισήμανση έκανε και στην ομιλία του το βράδυ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». «Δεν πρέπει να αφήσουμε μια μικρή φωτιά να γίνει ανεξέλεγκτη, γιατί η Ελλάδα είναι ένας σπινθήρας», είπε. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει από τον μηχανισμό στήριξης «να μας ξεχρεώσει», ζητάει λογικές τιμές και τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να κάνει θυσίες και να αντέξει επώδυνα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου