Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Εξουσιαστικό και εκδοτικό κατεστημένο...

Μαζικά Μέσα Διακυβέρνησης

«Στα 165 χρόνια «Υποτέλειας και Κλεπτοκρατείας στην Ελλάδα»–γράφει ο Ηρακλής Πετιμεζάς ως επίλογο στο ομώνυμο βιβλίο του - όπως προκύπτει, λειτουργούν δύο κατεστημένα: το εξουσιαστικό και το εκδοτικό και τα δύο υπό τον έλεγχο μυστικών υπηρεσιών του ξένου επικυρίαρχου, εκπροσωπούμενου από ντόπιους πράκτορες πλουτίζοντες εις βάρος του έθνους το οποίο πληρώνει για να είναι υπόδουλο».

Πρόκειται για μια παγκόσμια αλήθεια. Η τηλεόραση αποτελεί πλέον Μέσο Διακυβέρνησης. Χωρίς οι κυβερνήσεις και τα κόμματα να είναι άμοιρα ευθύνης.

Ενας διασκεδαστής τρίτης κατηγορίας, μπορεί να βγάζει τα πολιτικά του απωθημένα –πείτε πως δεν είναι κατευθυνόμενα- μπροστά σ’ ένα καθοδηγούμενο πότε θα γελάει ή θα χειροκροτεί ακροατήριο- και οι ποδηγετούμενες δημοσκοπήσεις να του δίνουν κορυφή θεαματικότητας.

Πεντέξι πρώην δημοσιογράφοι, ελέγχουν την ενημέρωση του ελληνικού κοινού, μεταφέροντάς μας αυτό που θεωρούν οι καναλάρχες τους ως πολιτικώς ορθόν. Έτσι, καθημερινά αναλαμβάνουν τον σχολιασμό μιας - άντε δύο ειδήσεων που οι ίδιοι έκριναν ή θεώρησαν πως μ’ αυτά τα θέματα θα ασχοληθεί και ο έτερος διεκδικητής της ακροαματικότητας στο άλλο κανάλι. Κι αυτό αποκαλείται ενημέρωση. Έτσι, οι τηλεθεατές παραμένουν απληροφόρητοι, με απορίες ακόμα και για την σχολιασμένη επικαιρότητα, όπως την έχει διαμορφώσει το «επιτελείο» του καναλιού, στην σύσκεψη όπου προβάρονται ακόμα και οι ατάκες που θα ειπωθούν στους μοιρασμένους ρόλους των δελτίων «μη ειδήσεων». Με κομπάρσους γνωστούς πολιτικούς-μαϊντανούς που μιλούν όλοι μαζί χωρίς να ακούγεται η ουσία.

Γιατί τους χαρακτήρισα «πρώην δημοσιογράφους»; Επειδή δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την δημοσιογραφία. Είναι μεταδημοσιογράφοι. Έχουν περάσει δηλαδή σε νεοφανές στάδιο δημοσιογραφίας που μόνοι τους ανακάλυψαν, υπηρετούν και υπεραμύνονται με νύχια και δόντια επειδή αντιπροσωπεύει έναν μισθό που δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν όλοι οι άλλοι που αποκαλούνται σκέτα δημοσιογράφοι. Κι όμως, οι επιχειρηματίες παύλα δημοσιογράφοι αυτοί, είναι εκείνοι που οδήγησαν τους αγανακτισμένους να περιγράψουν στους τοίχους το περίφημο πια «Αλήτες –ρουφιάνοι…»

Εκδότης εφημερίδων, και ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, σχολιάζει με περισπούδαστο ύφος και πλούσια υποκριτική την επικαιρότητα με τις «πλέον έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες που κατέχει». Ποια επικαιρότητα; Εκείνη που έχει επιλέξει ένας άλλος εμφανιζόμενος ως δημοσιογράφος, αλλά στην πραγματικότητα μέτοχος ενός επονομαζόμενου «Εναλλακτικού», καναλιού. Είναι και ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, στον οποίο εκτός από τον ίδιο εμφανίζονται και όλοι οι «πρωταγωνιστές» του «τηλεοπτικού δελτίου του» με ραδιοφωνικές εκπομπές, στις οποίες ο ένας διαφημίζει τον άλλον, όταν δεν διαφημίζουν τζίπ. Μια και η έμμεση διαφήμιση είναι κουλουροτύρι για τους κατέχοντες ραδιοφωνική εκπομπή. Είναι και οι διαφημιστές οικολογικών τζίπ. Οι οποίοι έρχονται και ζητάνε για λόγους δεοντολογίας να υπερασπιστούμε τις πολιτικές θέσεις τους εναντίον της Κίνας. Θα σταματήσω εδώ, επειδή μια πολιτική πλεκτάνη, να εμπλακεί η ΕΣΗΕΑ στο προπαγανδιστικό παιχνίδι της CIA, του εργοδότη τoυ Δαλάι Λάμα έφτασε στο Διοικητικό Συμβούλιο, από την μεριά των συμβούλων της Συσπείρωσης. Κι όταν είδαν πως δεν περνάει έβγαλαν ανακοίνωση στο ιστολόγιό τους για το… Θιβέτ.
Όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας κάνουν εντύπωση, αφού έχουμε δεχτεί να περάσουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κομμάτων στον στίβο συνεργασίας, για το καλό του κλάδου. Όταν όμως τα συμφέροντα του κλάδου έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του κόμματος; Τότε εκείνοι που υπερασπίζονται τον κλάδο αποκαλούνται επιτιμητικά συντεχνιακοί.
Στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, συνδικαλιστής, υποψήφιος κόμματος, λοιδόρισε τον όρο συντεχνία.
Ναι είμαι υπερήφανος που προασπίζομαι τα συμφέροντα της συντεχνίας μας. Επειδή στο Διοικητικό Συμβούλιο με έστειλαν συνάδελφοι. Και όχι αρμόδιοι προώθησης κομματικών συμφερόντων.
Δεν μπορώ να υπερασπίζομαι δικαιώματα άλλων κλάδων που επιτίθενται στα συμφέροντα του δικού μου. Ούτε να κατεβαίνω σε απεργία υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα εκείνων που θέλουν να μας αφαιρεθεί το αγγελιόσημο, επειδή δεν έχουν κι εκείνοι.
Με ένα πεντακοσάρικο το χρόνο απώλεια από την σύνταξή τους, για το 2008, πλήρωσαν οι συνταξιούχοι μας το περιβόητο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Τύπου). Τόσα στέρησαν από τους συναδέλφους τους εκείνοι που είχαν βγει στους δρόμους απαιτώντας με το πανό τους, ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου (Τρίμης, Νταβανέλος, Μουλόπουλος και Πλαχούρηδες).
Τι συνέβη λοιπόν: Η επιπλέον αύξηση 50 ευρώ, αντί να δοθεί αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2008, από το ΤΣΠΕΑΘ, πληρώθηκε από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Με αποτέλεσμα και οι βετεράνοι της ΕΣΗΕΑ να χάσουν αυξήσεις για 9 μήνες (δώρο Πάσχα, άδεια και 9 μηνιάτικα επί 50 ευρώ), συνολικά τουλάχιστον 500 ευρώ από το εισόδημά τους..
Μάταια από την Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, προειδοποιούσαν πως "δεν υπάρχουν καλές και κακές ενοποιήσεις". Όταν οι άλλοι κατέβαιναν στις διαδηλώσεις κρατώντας το πανό «Ενιαίο Ταμείο»
Βασική θέση της ΚΕΔ ήταν και είναι: καμμία ενοποίηση. Και το είπαμε μόνο εμείς. Γι’ αυτό μας βρίζουνε διαπλεκόμενοι και τεχνικοί συνοδοιπόροι τους. Στόχος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι η δημιουργία ενός ταμείου για την «προς τα κάτω» εξίσωση όλων των παροχών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό ήδη έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν είδα σε κάποιο από τα προεκλογικά φυλλάδια να γίνεται λόγος για την κατάληψη της ΕΣΗΕΑ. Κι όμως, έγινε κι αυτό. Και έτυχαν συμπαράστασης από συμβούλους της «Συσπείρωσης» και υποψήφιους της «Ενότητας». Έτσι, μετά την «απελευθέρωση» της ΕΣΗΕΑ, οι καταληψίες, έδειξαν την πυγμή τους: Είχαν απειλήσει πως θα πάνε να απελευθερώσουν τον Ριζοσπάστη, αλλά ξεκίνησαν από τα πιο δύσκολα: Πήγαν όχι για να τον απελευθερώσουν, αλλά για διάβημα στον Ελεύθερο Τύπο. Εύγε!
Στο επαναστατικό πρόγραμμά του δεν είδαμε να προβλέπεται να πάνε μαζί με τον διευθυντή- αρχισυνδικαλιστή του Βήματος και να απαιτήσουν από τον Ψυχάρη να προσλάβει - με σύμβαση - όλα τα μπλοκάκια που εργάζονται στη ναυαρχίδα του συγκροτήματος. Ούτε του το ζήτησαν όταν τους παρέδιδε τα κλειδιά του γραφείου του, στην ΠΟΕΣΥ.
Ούτε τους είδαμε να πάνε να καταλάβουν όλοι μαζί την «Αυγή» με συμπαραστάτες όλους τους πρώην συνδικαλιστές του χώρου: τον διευθυντή σύνταξης της, τον πρώην πρόεδρο της δοξασμένης επί της εποχής του ΕΣΗΕΑ, γνωστό και ως Λουδοβίκο, που πια, έχει παραδώσει την ταυτότητα του μέλους της Ένωσης και συνεχίζει ως πρόεδρος ανωνύμου εταιρίας, να καθοδηγεί την παράταξή του με καθημερινές επισκέψεις στα γραφεία του Σωματείου που εγκατέλειψε. Ας του ζητήσουν να πληρώσει τα δεδουλευμένα και τις καθυστερούμενες καταβολές στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ή να μην πληρώνονται με μπλοκάκια στο "Κόκκινο". Όταν μάλιστα στο ΔΣ της εταιρίας του συμμετέχει κι άλλος "συνδικαλιστής-διευθυντής".

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της «Δημοσιογραφικής Ενότητας» : «Είμαι ένας από τους πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν ή στην καλύτερη περίπτωση παρασύρθηκαν και στις προηγούμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ έδωσαν ψήφο σε μια δεξιά παράταξη για πρώτη φορά στη ζωή τους. Και ήρθε εκλογική μας πανωλεθρία. Τι εννοώ εκλογική πανωλεθρία; Εννοώ ότι όταν κάποιος ψηφίζει Σόμπολο και Κουμπιά (δηλαδή ψηφίζει εντιμότητα και κύρος και κατά συνέπεια επιρροή σε ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα) και (ΔΕΝ) βγαίνει από την κάλπη…(ο Κουμπιάς)…», τότε κλαίνε όλοι κι ο Γκαργκάνας μαζί. Θύμωσαν λοιπόν οι ψηφοφόροι του και έκαναν αριστερή στροφή μήπως τους κάτσει. Αλλά αριστερούς συνδικαλιστές με τζιπάρες Mazda CX-7, BMW –X3 - με δύο θέσεις στο δημόσιοκαι μία στο Κόμμα- και BMW X5» μόνο ένα ψηφοδέλτιο διαθέτει. Της Ντόρας (που δεν αγγίζει την άλλη Ντόρα). Μαζί τους κι εκείνη η «άνεργη», ιδρυτικό μέλος της «Ενότητας», που είχε το «ηθικό σθένος» να παρκάρει τη ΒΜW-Χ5, να παραλάβει το επίδομα ανεργίας για το Πάσχα και να φύγει για διακοπές, έχοντας κάνει υπεύθυνη δήλωση πως έχει εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο…

Είναι τέλος, και η κομματικοποίηση της ΕΣΗΕΑ. Μήπως άλλωστε δεν ήταν «παρέμβαση» η παρουσία της γγ του ΚΚΕ στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ το Σάββατο, ενόψει των εκλογών των δημοσιογράφων; Ή οι συνεχείς επιθέσεις της «Αυγής» στην «πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ»;

Οι συνάδελφοι, στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, καλούνται να εκλέξουν εκείνους που καλύτερα θα διεκδικήσουν και θα πετύχουν την επίλυση των δημοσιογραφικών προβλημάτων. Όσους δεν αντιστρατεύονται όσα έχουν πετύχει οι παλιότεροι και όσους επιδιώκουν την πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων.
Όσοι επιθυμούν διεκπεραίωση των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων, καλό θα είναι να στείλουν τους καλύτερους στη Βουλή των Ελλήνων.

Oι δημοσιογράφοι που ξέρουν ποιοι είμαστε που πάμε και με ποιους, ψηφίζουν "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου