Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Προς τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ...

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων



Επιστροφή στην Ενημέρωση

Η επιστροφή στην ενημέρωση είναι η προτεραιότητα που οφείλουμε όλοι μας να υπηρετήσουμε για τη διασφάλιση του δημόσιου αυτού αγαθού, της ελευθερίας της έκφρασης και των θέσεων εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ.
Αυτό υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) που σήμερα εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από τον Α’ Αντιπρόεδρο Δημήτρη Τσαλαπάτη και τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπετινάκη. Οι δημοσιογράφοι επισημαίνεται έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί:
Να αποτρέψουμε την άλωση της ΕΣΗΕΑ από την εργοδοσία, τις συσπειρώσεις και τους δούρειους τύπους της.
Να κρατήσουμε μακριά τους ετεροεπαγγελματίες και τα αφεντικά από τα Ταμεία μας, απ’ όπου υπεξαιρούν ήδη εργοδοτικές εισφορές και το 10% από τους συνολικούς πόρους του ΤΣΠΕΑΘ και του ΕΔΟΕΑΠ με το νόμο Πετραλιά, που αυτοί έφεραν.
Να απαιτήσουμε σε όλα τα ΜΜΕ μόνο μισθωτή εργασία για τους δημοσιογράφους (με 14 μισθούς το χρόνο) και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Να απαντήσουμε στην προβοκάτσια κάποιας δήθεν δημοσιογραφικής ενότητας που για λογαριασμό των εργοδοτών τορπίλισε την καθιέρωση αγγελιοσήμου στα portals, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλιση και ΣΣΕ οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι Η εργοδοτική ασυδοσία, που κλιμακώνεται σε Ρ/Τ Μέσα, εφημερίδες, αλλά και στο διαδίκτυο, επιχειρεί να καθιερώσει νέα μοντέλα στα ΜΜΕ χωρίς συντάκτες, καθιστώντας όμως και με την τακτική της αυτή, υπεύθυνους τους δημοσιογράφους στο σύνολό τους, για τα σκουπίδια που προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν ενημερωτικά προϊόντα.
Τράπεζες, εργολάβοι, καναλάρχες και εκδότες έχουν ακεραία την ευθύνη για την κρίση με τα golden boys και τα τσιράκια τους.
Κανένας νόμος δε δίνει το δικαίωμα σε «κανάλια», εφοπλιστές και άλλους να συγκροτούν δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες, να προβάλλουν με σκανδαλώδη τρόπο ορισμένα πρόσωπα και κόμματα και να θέτουν στο περιθώριο άλλα.
Δεν μπορεί όμως να υπάρχει ελευθερία του Τύπου εφόσον οι δημοσιογράφοι ζουν κάτω από συνθήκες διαφθοράς, φτώχειας, φόβου, οι οποίες καλλιεργούνται και βολεύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά στην ουσία οδηγούν σε αυταρχικές επιλογές σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας γενικότερα.
Απεργίες: Όλα αυτά τα χρόνια τηρήθηκε το δόγμα της ΚΕΔ «24ωρη απεργία για κάθε απόλυση». Έγιναν έτσι επανειλημμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΕΣΡ).
Ταμεία: Είμαστε η μόνη παράταξη που από την πρώτη στιγμή είπαμε ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Συσπείρωση (Τρίμης, Νταβανέλλος, Φίλης) και η Μαχόμενη (Νταουντάκη) ήταν ανοιχτά υπέρ του Ενιαίου Ταμείου και σήκωσαν και τα πανό της ντροπής στις διαδηλώσεις.
Ετσι στρώσανε το χαλί στην κυβέρνηση που έφτιαξε του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο οποίο χώσανε μέσα και το ΤΣΠΕΑΘ.
Μπορεί βέβαια να μην μπήκαν την τελευταία στιγμή στο Ταμείο αυτό, 7.500 τεχνικοί, κομμώτριες και ένα σωρό ετεροεπαγγελματίες, αλλά η ενοποίηση δεν παύει να είναι καταστροφή.
Το γεγονός ότι μας αφαιρούν κάθε χρόνο το 10% από τους πόρους του ΤΣΠΕΑΘ (που τώρα είναι μέσα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) τα λέει όλα γιατί από τη μια πετσοκόβουν τα έσοδα του Ταμείου και από την άλλη, με την κρίση και τη διαφήμιση που πέφτει μειώνεται δραματικά και το αγγελιόσημο. Και το Ταμείο πάει ολοταχώς να χτυπήσει «κόκκινο».
Η ΚΕΔ έχει δεσμευτεί για ανατροπή και ακύρωση, του νόμου Πετραλιά και της ενοποίησης, στην πράξη.
Αλλωστε ο Δ. Τσαλαπάτης, ως πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, έκανε από πέρυσι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία όμως η σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας, την έχει παγώσει με αναβολή στην αναβολή.
Συλλογικές Συμβάσεις:
o Στις εφημερίδες, το ΑΠΕ και το Δημόσιο οι αυξήσεις για τη διετία 2008-2009 ήταν 6,45% +6,5%. Δηλαδή τη διετία πάνω από 13%.
o Στις τηλεοράσεις για τη διετία 2008-2009 7,2% +7,2%. Δηλαδή τη διετία κάπου 14%.
o Στα ραδιόφωνα οι αυξήσεις είναι στα ίδια επίπεδα, όπως και για τους δημοτικούς σταθμούς.
Ειδικά για τα δημοτικά ραδιόφωνα, με ειδική ρύθμιση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παγώσει για ένα χρόνο τις διαδικασίες και δεν γίνεται καμία απόλυση.
o Στην ΕΡΤ για τη διετία 2007-2008 οι αυξήσεις ήταν συνολικά 12%.
Τώρα διεκδικούμε με νέα διετή σύμβαση εξομοίωση με τους υψηλότερους μισθούς των εφημερίδων και των άλλων τηλεοπτικών Μέσων, ώστε οι νέες αυξήσεις να είναι στα ίδια επίπεδα.
Επίσης απαιτούμε να πιάσουν δουλειά αμέσως όλοι οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ, που λόγω διετίας διεκόπη η σύμβασή τους, και η κυβέρνηση τους κρατάει στον «πάγο», προφανώς λόγω των Ευρωεκλογών.
Ανεργοι: Δεκάδες συνάδελφοι πήραν μέρος στα σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ και του ΟΑΕΔ, με πρόσθετη επιδότηση από το λογαριασμό Αλληλεγγύης της ΕΣΗΕΑ και με ειδική ρύθμιση ακόμη και ως άνεργοι να συνεχίζεται η ασφάλισή τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Εχει ζητηθεί επίσης, με πρόταση της ΚΕΔ οι συνάδελφοι από τον πίνακα ανέργων της ΕΣΗΕΑ, να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα, στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και στο πόρταλ της ΕΡΤ.
Για να ξέρουμε ποιοι είμαστε, πού πάμε και με ποιους

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2009
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ & ΕΔΟΕΑΠ 26 & 27 ΜΑΪΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου