Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρώπης





Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου





Η Δημοκρατία με τους θεσμούς και τη διαδικασία της δίνει διέξοδο και σταθεροποιεί όχι μόνο την Ελλάδα στη δοκιμασία που περνάει, αλλά και την Ευρώπη. Έχοντας θητεύσει πολλά χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαίρομαι για τη συζήτηση που γίνεται και τη χρονική στιγμή.

Σωστή επιλογή να μιλήσει εκεί ο Πρωθυπουργός για πολλούς λόγους. Συμβολικά τιμά τον πιο άμεσα δημοκρατικά νομιμοποιημένο θεσμό της Ευρώπης, παρά την έμπρακτη αποδυνάμωσή του στην περίοδο της κρίσης. Πολιτικά απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αδιαμεσολάβητα με αυθεντικό τρόπο, και όχι μέσα από επιλεκτικές διαρροές από τις κλειστές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και, μάλιστα, στο πλαίσιο ενός θεσμού, που με τις όποιες πολιτικές διαφορές, συνεχίζει να έχει αναφορά στις βασικές αρχές της ΕΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου, και όχι στην α λα κάρτ στενή και μονόπλευρη αντίληψη του Eurogroup.

Από άποψη τακτικής, ως χώρος κατεξοχήν αντιπαράθεσης, εκτόνωσης της έντασης, και εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθέσεων, μπορεί να λειτουργήσει σήμερα ως πεδίο αποκατάστασης διαλόγου και εμπιστοσύνης, και προπομπός μιας συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικός ο θετικός συσχετισμός που εκφράζεται από τις πολιτικές ομάδες, που κυμαίνεται από ανοιχτά υποστηρικτικός έως, παρά τις επικρίσεις, στην ανάγκη να υπάρξει αντιμετώπιση του χρέους, αναπτυξιακή προοπτική και συμφωνία που θα διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή ενότητα και προοπτική. Κάτι, στο οποίο σωστά αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και απαιτεί Ευρωπαϊκή λύση.

Σημασία έχουν και οι αναφορές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τούσκ, ο οποίος είπε ότι οι συνέπειες της μη συμφωνίας θα είναι εξίσου σοβαρές και για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ότι όλοι έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο που οδηγήθηκαν τα πράγματα, πρώτη φορά Ευρωπαϊκή αυτοκριτική σε αυτό το επίπεδο, και ότι προέχει να κοιτάξουμε μπροστά για να υπάρξει λύση και συμφωνία.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και δύσκολες, εξίσου δύσκολες οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης, φάνηκε εξάλλου χθες βράδυ ξεκάθαρα. Ας είμαστε όλοι μετρημένοι και ψύχραιμοι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια, που η σημασία της είναι υπαρξιακή για τη χώρα μας, και οι ευθύνες ιστορικής διάστασης.

Την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις και ακούγονται πλειοψηφικές φωνές στην Ευρώπη για την διασφάλιση της θέσης της χώρας μας στην ΕΕ, και ενώ ο ελληνικός λαός διατηρεί υπομονή, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια, παρά την αγωνία του, χρειάζεται ενότητα και εμπιστοσύνη. Μεμονωμένες ακραίες φωνές από αντιπολιτευτική κεκτημένη ταχύτητα βλάπτουν την ενότητα, όπως αποτυπώθηκε και στο ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών.

Βλάπτουν όμως την εμπιστοσύνη και μεμονωμένες φωνές της συμπολίτευσης με δηλώσεις περί δραχμής, παραγνωρίζοντας την επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Τέτοιες δηλώσεις, ανεξάρτητα από σκοπιμότητα και πρόθεση, ρίχνουν νερό στο μύλο των πιο αντιδραστικών και κερδοσκοπικών κύκλων της Ευρώπης, και αποδυναμώνουν τελικά την ίδια την προσπάθεια του Πρωθυπουργού.

Ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα ζήτησε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρώπης, και σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του στον Πρωθυπουργό.

Δεν πτοήθηκε από απειλές και παρεμβάσεις και απάντησε στο ερώτημα που του τέθηκε. Δεν ψήφισε για έξοδο από το Ευρώ, όπως ισχυρίζονταν την προηγούμενη εβδομάδα οι αντιδραστικοί θιασώτες της κινδυνολογίας, ας μην τους δικαιώνουν αυτές τις κρίσιμες ώρες μεμονωμένες και μειοψηφικές φωνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου