Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ελληνικός Τουρισμός: Ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα...

Τα πρώτα σημάδια επιμήκυνσης της φετινής τουριστικής περιόδου –για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- κυρίως στη Ρόδο και την Κρήτη, άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.
Τα αιματηρά γεγονότα της Αιγύπτου φέρνουν ανατροπές της «τελευταίας στιγμής» στον τουρισμό της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Οι  μαζικές ακυρώσεις πακέτων διακοπών που είχαν προγραμματιστεί σε δημοφιλή θέρετρα της Μέσης Ανατολής (όπως αυτά του Νείλου και του Λούξορ), ανάγκασαν τους μεγάλους tour operators να μην  δέχονται πλέον νέες κρατήσεις, τουλάχιστον, μέχρι και το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, κάποιοι από τους tour operators προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες, αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς για να κατευθύνουν την πελατεία τους. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν ήδη επαφές με ξενοδόχους της Ρόδου και της Κρήτης, καθώς και με επιχειρηματίες στα τουρκικά τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, όπως το Μαρμαρίς, η Αττάλεια, η Φετιγιέ και η Αλικαρνασσός (Μπουντρούμ).
Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις αφίξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, ενώ γίνονται συζητήσεις και για επιμήκυνση της σεζόν, πέραν του Οκτωβρίου.
Ηδη, ορισμένοι ξενοδόχοι της Ρόδου έκλεισαν συμφωνίες με τουριστικά πρακτορεία, που διακινούν κυρίως Ρώσους, Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες, ενώ αναμένεται ότι αυτές οι κινήσεις θα αυξηθούν τις προσεχείς μέρες.
Την ίδια στιγμή, ο εμφύλιος της Αιγύπτου απομακρύνει και τα κρουαζιερόπλοια από τα λιμάνια της χώρας. Αρκετές εταιρείες άρχισαν να εντάσσουν εναλλακτικά στους προορισμούς τους ελληνικά λιμάνια.
Ηδη, ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) έχει δώσει το πράσινο φως για επιπλέον 15 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου. Πρόκειται γα πλοία που επρόκειτο να δέσουν σε λιμάνια της Αιγύπτου και άλλαξαν προορισμό μετά τα επεισόδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΗ, οι  προσεγγίσεις θα γίνουν από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο του 2014 και αναμένεται  να προσθέσουν άλλους περίπου 50.000 επισκέπτες στο Ηράκλειο. Ηδη, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 ο αριθμός των αφίξεων τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Ηρακλείου ξεπέρασε τις 120.000, παρουσιάζοντας αύξηση 38% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Πρόσθετες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα έχουν και άλλα ελληνικά λιμάνια, καθώς και λιμάνια  στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Οι νέες αγορές, οι αφίξεις και τα έσοδα

Τα γεγονότα της Αιγύπτου αλλά και η δυναμική των νέων-ανερχόμενων τουριστικών αγορών για την Ελλάδα, οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα επάνω και των προβλέψεων για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, κυρίως στους τομείς των αφίξεων και των εσόδων.
Όπως εκτιμούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) οι αφίξεις αναμένεται να ανέλθουν σε 17,5 εκατομμύρια, ενώ τα τουριστικά έσοδα θα υπερβούν τα 11,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις νέες δυναμικές αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας, εκτιμάται ότι οι αφίξεις και από τις δύο χώρες θα φτάσουν συνολικά στα  2 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κίνησης από την Τουρκία κάνουν λόγο για αφίξεις έως και 800.000 τουριστών. Φέτος, οι Τούρκοι τουρίστες προτιμούν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ μεγάλος αριθμός επισκεπτών καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Θράκη.
Αντίστοιχα, όσον αφορά τη Ρωσία, ενώ στην αρχή του έτους οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων έκαναν λόγο για αφίξεις ρεκόρ 1 εκατ., τώρα ο πήχης των αφίξεων μπαίνει στο 1,2 εκατ.! Ηδη, για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ο αριθμός των αφίξεων παρουσίασε αύξηση κατά 37,6%.
Πάντως, η Ρωσία αποτελεί αγορά-τροφοδότη και για τους άμεσα προς τη χώρα μας ανταγωνιστικούς προορισμούς. Στην Ισπανία οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αυξήθηκαν κατά 33,6%, στην Κύπρο κατά 24,4% και στην Τουρκία κατά 18,5%.
Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες της χώρας μας από την Τουρκία και τη Ρωσία  μέχρι πριν από τρία χρόνια ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 1 εκατ., δηλαδή, ήταν 50% λιγότεροι σε σχέση με φέτος.
Η ροή τουριστών από τις δύο αυτές χώρες θα ενισχύσει περαιτέρω και τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού. Κάθε Ρώσος τουρίστας ξοδεύει περίπου 1.000 ευρώ ανά ταξίδι, όταν η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 560 ευρώ. Από την άλλη, οι Τούρκοι, παρ’ ότι δεν διανυκτερεύουν πολλές μέρες στους ελληνικούς προορισμούς, δαπανούν σε κάθε ταξίδι τους αρκετά χρήματα για φαγητά και ποτά.

Κλειδί για την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης από τις δύο χώρες ήταν η ευέλικτη πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα στο θέμα της έκδοσης των θεωρήσεων βίζας, με μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, του κόστους αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου