Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η νέα συμφωνία για το «κούρεμα» των ομολόγων και η ...Ακρόπολη...!!!

H Ελλάδα διαθέτει μέχρι σήμερα ένα πλεονέκτημα που καμία άλλη υπερχρεωμένη χώρα δεν είχε: Το χρέος της διέπεται εξ΄ ολοκλήρου από το ελληνικό δίκαιο και συνεπώς οι όροι του χρέους μπορούν να αλλάξουν μόνο δια νόμου.
Αν όμως, το ερχόμενο διάστημα η νέα κυβέρνηση «εθνικής ανάγκης» προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου για την ανταλλαγή των ομολόγων με «κούρεμα» του 50% της ονομαστικής αξίας τους, η Ελλάδα θα χάσει πλέον και αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί.

Ηδη, από το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της προηγούμενης απόφασης της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος, ομάδα τραπεζιτών από την Deutsche Bank, την BNP Paribas και την HSBC, που εκπροσωπούν την ελληνική κυβέρνηση, ανέλαβαν να «εξηγήσουν» στους επενδυτές για ποιο λόγο τους συμφέρει να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με άλλα, των οποίων η αξία αρχικά επρόκειτο να είναι μικρότερη κατά 21%, ενώ τώρα με τη νέα απόφαση των Γερμανών και των Γάλλων θα είναι τελικά κατά 50% ικρότερη. Οι σύμβουλοι λένε εκτός των άλλων, ότι η αξιολόγηση των νέων ομολόγων θα είναι ΑΑΑ. Επίσης, λένε, ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το διεθνές και όχι από το ελληνικό δίκαιο. Πρόκειται -όπως υποστηρίζουν- για σημαντική αλλαγή στους όρους δανεισμού, που ενισχύει την διαπραγματευτική θέση των ομολογιούχων, αν η Ελλάδα στο τέλος καταλήξει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση, παρά μόνο την αθέτηση πληρωμών- ακόμη και μετά από το τελευταίο πακέτο διάσωσης.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Ρωσία, ο μεγαλύτερος όγκος του χρέους βρισκόταν υπό το Αμερικανικό ή το βρετανικό δίκαιο. Αυτό έδινε στους μεγαλύτερους ομολογιούχους το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Μπορούσαν είτε να
περιμένουν μια καλύτερη προσφορά είτε να σύρουν τις κυβερνήσεις στα ξένα δικαστήρια!

Όμως, στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, πάνω από το 90% του χρέους εκδόθηκε υπό το ελληνικό δίκαιο και διέπεται από αυτό, ως κατάλοιπο της εποχής προ της ένταξης στην ΟΝΕ, το 2001. Νομικοί τονίζουν ότι αυτό δίνει στην κυβέρνηση της Αθήνας την ευελιξία, αν το αποφασίσει,
να αλλάξει τα συμβόλαια των ομολόγων και να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες αναδιάρθρωσης, παρά τις αντιρρήσεις των ξένων πιστωτών.
Για παράδειγμα, η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο που θα επιτρέπει την προώθηση συμφωνίας αναδιάρθρωσης με την συμφωνία της απλής πλειοψηφίας του 51% των πιστωτών - αντί του 75% που απαιτούν τα περισσότερα διεθνή συμβόλαια. Ακόμη πιο δραστικό μέτρο θα ήταν η άρνηση πληρωμών, που θα άφηνε τους πιστωτές να αναζητήσουν το δίκιο τους στα ελληνικά δικαστήρια.
Ομως, με το πέρασμα των νέων ομολόγων (μετά το "κούρεμα") στο βρετανικό δίκαιο, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι πιστωτές, οι οποίοι προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους, θα μπορούν -βάσει του νέου καθεστώτος- να βάζουν στο χέρι περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, ακόμα και την Ακρόπολη, χωρίς πλέον κανένα ελληνικό δικαστήριο να μπορεί να τους σταματήσει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου