Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Χούντα - Η.Π.Α - Γουότεργκεϊτ....

Του Κώστα Μπετινάκη

από το styx.gr


Ο δημοσιογράφος που έστειλε Αμερικανό πρόεδρο σπίτι του

Μ ε αφορμή την 42η επέτειο του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος της 21-04-67, θυμίζουμε πως θεωρούν ότι μας αρκεί η θλιβερή εκείνη «συγγνώμη», που είχε ψελλίσει ο πρόεδρος Κλίντον, στην τελευταία επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη χώρα.
Έχοντας στη μνήμη την αποφράδα εκείνη περίοδο, θα ήθελα ν’ αφιερώσω λίγες λέξεις, στον Έλληνα δημοσιογράφο-αγωνιστή της Δημοκρατίας, που έδωσε τις δικές του μάχες σ΄ ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον, τις ΗΠΑ του Νίξον, με πίστη σε ιδανικά που τότε αμφισβητούνταν από πολλούς, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου.
Πρόκειται για την ιστορία ενός ερευνητή δημοσιογράφου ο οποίος στη μάχη που έδινε εναντίον της μαριονέτας χούντας, κυνηγήθηκε από το FBI και τη CIA, αλλά κατόρθωσε να αποκαλύψει τον ελληνικό σύνδεσμο στο σκάνδαλο Γουότεργκέητ και να καταστεί ένας από τους κύριους λόγους που υποχρέωσαν σε παραίτηση έναν Αμερικανό πρόεδρο.
Πολέμιος της χούντας και του μεγάλου ανθέλληνα Χένρι Κίσσιντζερ, (ήταν η ψυχή του βιβλίου του Κρις Χίτσερνς «Η δίκη του Κίσσιντζερ»). Έτσι όσοι γνωρίζουν την πολυσχιδή δραστηριότητά του και την περιπετειώδη ζωή του στους πολιτικούς χώρους των ΗΠΑ μέχρι το κυνηγητό του –κατά περιόδους- από το FBI και τη CIA, δεν θα παραξενευτούν αν δουν το όνομά του να αναφέρεται και σε βιβλίο για το πολύκροτο σκάνδαλο Λιουίνσκι…
( http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2056 )
Δεν υπάρχει άλλος Έλληνας δημοσιογράφος, του οποίου το όνομα να έχει αναφερθεί τόσες φορές στα αμερικανικά και βρετανικά Μέσα, αλλά και σε πάρα πολλές επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου. Το όνομα του Ηλία Δημητρακόπουλου αναφέρεται σε πάρα πολλά βιβλία δημοσιογράφων όπως του Σέυμουρ Χερς και του Κρίστοφερ Χίτσενς. Το βιβλίο ακροάσεων της υποεπιτροπής για την Ευρώπη του αμερικανικού Κογκρέσου (Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου 1971), περιέχει δισέλιδη βιογραφία του, πέρα από τα πρακτικά της προσωπικής του κατάθεσης για να χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Η οποία ξεκινούσε ως εξής: «Θα ήθελα να σας εκθέσω την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Μια κατάσταση η οποία πιστεύω, όχι μόνο στερεί από τον ελληνικό λαό βασικά δημοκρατικά δικαιώματα αλλά είναι επίσης ζημιογόνος για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ….»
Ουάσιγκτον 26 Απριλίου 1975 (Ασοσιέιτεντ Πρες) Η ανατραπείσα στρατιωτική χούντα της Ελλάδας, είχε σχεδιάσει να απαγάγει έναν σημαντικό Έλληνα αυτοεξόριστο από την Ουάσιγκτον και να τον οδηγήσει στην Αθήνα με αεροπλάνο ή υποβρύχιο αποκαλύπτει ο κάτοχος στήλης σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες δημοσιογράφος Τζακ Άντερσον. «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής χούντας, η ΚΥΠ σχεδίαζε να μεταφέρει στην Ελλάδα τον Ηλία Δημητρακόπουλο και να τον ανακρίνει –με γνωστές μεθόδους βασανιστηρίων- προκειμένου να πληροφορηθεί τα ονόματα των επαφών του σπουδαίου δημοσιογράφου, αλλά και να τον απομακρύνει από την Ουάσιγκτον, όπου σχεδόν μόνος είχε εκμηδενίσει τη φιλοχουντική επιρροή του αντιπροέδρου Σπύρου Άγκνιου»….
Κυριακή 15 Ιουνίου, 1997 The Washington Post
«Δεν ξεκίνησε με τον Κλίντον»
Άρθρο του Ηλία Δημητρακόπουλου
«Γνωρίζετε αν ποτέ Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί παράνομη χρηματοδότηση από ξένους, εκτός από τον Μπιλ Κλίντον;» Την ρητορική αυτή ερώτηση είχε κάνει ο Νιουτ Γκίνγκριτς, το περασμένο Φθινόπωρο, καθώς ξεκινούσε η προεδρική προεκλογική εκστρατεία. Εγώ γνωρίζω. Η εκλογική επιτροπή του Ρίτσαρντ Νίξον είχε λάβει περισσότερα από 500.000$ μυστική συνεισφορά, από την ελληνική κυβέρνηση το 1968 και από φίλα προσκείμενους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες το 1972….». «… Όταν ο Νίξον επέλεξε τον Σπύρο Άγκνιου ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Ιούλιο 1968, πολλοί Ελληνο-αμερικανοί είχαν αναθαρρήσει. Τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς ο Άγκνιου μου είχε πει ότι ήταν υπέρ μιας αυστηρά ουδέτερης αμερικανικής στάσης απέναντι στη χούντα. Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν λίγες μέρες αργότερα, στην Eθνική Δημοσιογραφική Ένωση, όταν ρωτήθηκε o Άγκνιου για την Ελλάδα, έβγαλε δισέλιδη ανακοίνωση και την διάβασε: Με αυτήν, υιοθετούσε την χούντα, και έκανε επίθεση εναντίον όσων την επέκριναν. Ψάχνοντας μιαν εξήγηση για την απότομη στροφή του, πληροφορήθηκα από πηγές μου, πως η χούντα διοχέτευε με χρήματα την προεκλογική εκστρατεία των Νίξον και Άγκνιου.
Τον Οκτώβριο 1968, μοίρασα τις πληροφορίες αυτές και σε άλλους ρεπόρτερς όσο και τον Λάρυ Ομπράιεν τότε πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις 31 Οκτωβρίου 1968 μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, η Μπόστον Γκλόουμπ, είχε γράψει «ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες» ο Πάππας, χρηματοδοτούσε μέσω της ελληνικής χούντας το ταμείο των Νίξον και Άγκνιου. Την ίδια μέρα, με ανακοίνωση Τύπου ο Ο’ Μπράιεν ζητούσε από τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για την προεδρία και την αντιπροεδρία να δώσουν εξηγήσεις στον αμερικανικό λαό, τι σχέσεις είχαν με τον Πάππας. (Το 1975 ο Άγκνιου είχε αρνηθεί ότι γνώριζε γι’ αυτές τις χρηματοδοτήσεις)….
… Ο Μάρεϋ Τσότινερ παλιό εκτελεστικό όργανο του Νίξον που με συνάντησε σε ένα γεύμα, μου μετέφερε πως «ο πρόεδρος είναι θυμωμένος με τις κατηγορίες μου και μου είπε να αφήσω ήσυχο τον Πάππας». Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Μίτσελ, μου διαμήνυσε μέσω της Λουίζ Γκόρ, πρέσβειρας στην ΟΥΝΕΣΚΟ «να βγάλω το σκασμό για τον Πάππας, αλλιώς θα με απελάσουν στην Ελλάδα».
…Η εμπνευσμένη από το Λευκό Οίκο διάρρηξη στο Μέγαρο Γουότεργκέητ των γραφείων του Ο’ Μπράιεν και της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος στις 17 Ιουνίου 1972 πρέπει να είχε σχέση με τις ελληνικές χρηματοδοτήσεις….
…Στο βιβλίο του «Οι πόλεμοι του Γουότεργκεητ», ο Στάνλεϋ Κάτλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν, συμπεραίνει πως «η θεωρία της ελληνικής διασύνδεσης στο σκάνδαλο Γουότεργκέητ είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη ανησυχία για μεγαλύτερη περίοδοστην κυβέρνηση Νίξον και τις υπηρεσίες της»…
…Χρειάστηκε να φτάσει το 1976, δύο χρόνια μετά την ντροπιαστική παραίτηση Νίξον, όταν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα στοιχεία για την ελληνική διασύνδεση. Με την κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1976 ο Χένρι Τάσκα (που είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα 1970-74- επί χούντας ), "επιβεβαίωσε ότι το 1968, χρήματα από το δικτατορικό καθεστώς δόθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία των Νίξον - Άγκνιου. Πηγή των χρημάτων ήταν ο Μιχαήλ Ρουφογάλης της ΚΥΠ. "Ένα περιουσιακό στοιχείο της CIA ανακύκλωνε χρήματα ενός αποκρουστικού καθεστώτος που προσπαθούσε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές...»

ΗΠΑ-ΕΛΛΑΣ του Έντρε Μάρτον
Ουάσιγκτον (Ασοσιέιτεντ Πρες) 28-11-73
«…Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για να σώσουν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον ανατραπέντα πρόεδρο, ήταν λόγω της συμπεριφοράς του στη διάρκεια του πολέμου στην Μέση Ανατολή όταν δεν επέτρεψε την χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου στα αμερικανικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Έλληνας πολιτικός ηγέτης στην εξορία, Ηλίας Δημητρακόπουλος. «Ο Παπαδόπουλος –πρόσθεσε- ήταν ο αγαπημένος του Πενταγώνου και το Πεντάγωνο ενοχλήθηκε από την συμπεριφορά του, έτσι ώστε δεδομένα στοιχεία στην Ουάσιγκτον, επέτρεψαν την πτώση του».
Ο Δημητρακόπουλος, πρώην σημαντικός πολιτικός συντάκτης φιλελεύθερων εφημερίδων, έφυγε από την Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 1967, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα το 1970 και είναι από τους πλέον σημαντικούς αντιπάλους του στρατιωτικού καθεστώτος και της αποστολής αμερικανικής βοήθειας προς αυτό. Για το νέο πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, είπε ο Δημητρακόπουλος πως έχει στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, και αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι μισθοδοτούμενος από τη CIA, είπε: «Δεν είναι μυστικό στην Αθήνα ότι ο νέος πρωθυπουργός είχε στενές σχέσεις με την CIA τα τελευταία χρόνια».
«Αν και ο Δημητρακόπουλος είπε πως το νέο καθεστώς είναι εξίσου φασιστικό με το προηγούμενο εξέφρασε κάποια αισιοδοξία για το μέλλον. Πιστεύει , είπε , πως όταν η νέα κυβέρνηση αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες δυσκολίες, θα εξαναγκαστεί να ανακαλέσει τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που ζει στο Παρίσι. Ο Καραμανλής –είπε ο Δημητρακόπουλος-έχει το σεβασμό των Ελλήνων αξιωματικών. Είμαι πλέον αισιόδοξος επειδή το πιο σκοτεινό τμήμα της νύχτας είναι εκείνο λίγο πριν την χαραυγή».
Το Νοέμβριο του 1973, ήταν ο πρώτος που είχε πει πως η χούντα δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ, και σταδιακά θα αναγκαζόταν να καλέσει τον Καραμανλή να επιστρέψει στη χώρα.
Επιβεβαιώθηκε, μετά την ανατροπή του Μακαρίου, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την διάλυση της χούντας και την πρόσκληση στον Καραμανλή να επιστρέψει…
Από το αναρρωτήριο όπου παραμένει, ύστερα από ατύχημα που είχε πριν λίγο καιρό, ο ανήσυχος Ηλίας Δημητρακόπουλος, μας στέλνει τακτικά μέσα σε χοντρό λευκό φάκελο πολύτιμο υλικό από το αρχείο του. Απ’ όπου ξετυλίγονται με συγκλονιστικά στοιχεία, άγνωστες πτυχές της ιστορίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου