Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Οι «αριστεροί λαγοί» κυβέρνησης και εκδοτών...

Οι αριστεροί λαγοί (ΚΕΔ) ...από το Styx.gr

Ποιοι επιβάλλουν μπλακ-άουτ στην ενημέρωση


Τη σημερινή πανεργατική απεργία -είτε γίνει είτε όχι- δεν θα τη δει κανείς πέραν του Λεκανοπεδίου της Αττικής και του «ιστορικού κέντρου» της Αθήνας. Η νέα ευκαιριακή και υπό δικαστική αίρεση διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) το έχει «δέσει» καλά αυτό: Ούτε ένα δελτίο ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, τη μέρα της μεγαλύτερης ίσως κινητοποίησης των τελευταίων χρόνων, καμμιά εφημερίδα ακόμα και την επομένη της πανελλαδικής πανεργατικής-πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας!
Τρίβουν τα χέρια τους στην κυβένηση από το ανεπάντεχο μεγάλο δώρο των «αριστερών» διοικούντων την ΠΟΕΣΥ, που κατά τα άλλα -όπως οι ίδιοι κόπτονται- μάχονται σκληρά για τον δοκιμαζόμενο κλάδο των δημοσιογράφων. Ωστόσο, στην πράξη, με τις αποφάσεις τους φροντίζουν να συνδράμουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση, τώρα που έχασε το Ρουσσόπουλό της. Δυστυχώς, αυτό είναι στην πράξη το αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΠΟΕΣΥ και αυτό μετράει. Αλλωστε, όσο υπήρχε Ρουσσόπουλος στην κυβέρνηση, μετρούσαν άλλα και το «σύστημα» δούλευε αλλιώς. Οταν χρειαζόταν, τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους τους κρεμούσαν... στα μανταλάκια για παραδειγματισμό. Ποιοί; Μα φυσικά οι «άσπιλοι-αριστεροί-μαχητές» συνάδελφοί τους, που ενώ εξαπολύουν μύδρους κατά των κρατικοδίαιτων -όπως λένε- συντακτών, οι ίδιοι επιλέγουν την ασφάλεια των κρατικών πρακτορείων ενημέρωσης!
Πρόκειται για τους γνωστούς «αριστερίζοντες λαγούς» της δημοσιογραφίας, που λειτουργούν κόντρα στα αυτονόητα συμφέροντα του κλάδου, χωρίς στρατηγική για τον κλάδο και χωρίς καμμιά προοπτική σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται καλπάζοντας και θα φέρουν τα πάνω κάτω σε όλον το δημοσιογραφικό κόσμο. Είναι οι ίδιοι, που λειτούργησαν ως «λαγοί» και στην υπόθεση του Ταμείου Τύπου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, υπέρ του οποίου προπαγάνδιζαν εδώ και χρόνια, αλλά τώρα δήθεν διαφωνούν γιατί δεν είναι αυτό που περίμεναν! Δηλαδή, τί περίμεναν όταν πιπίλιζαν την καραμέλα του Ενιαίου Ταμείου Τύπου; Ανέμεναν μήπως, ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην ενοποίηση των ταμείων με αναλογιστικές μελέτες; Στην πράξη έπαιξαν για άλλη μια φορά το παιχνίδι της κυβέρνησης και των «αφεντικών», αφού για τους χιλιάδες πάσης φύσεως τεχνικούς, τις μανικιουρίστρες και τις μακιγιέρ, τις ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτει το αγγελιόσημο κι όχι οι επιχειρηματίες απευθείας από τα ταμεία τους.
Επειδή τα «αφεντικά» θα τα διευκόλυνε πολύ εάν πετύχαιναν να μπάσουν τους τεχνικούς, τις μακιγιέρ κ.λ.π. και στον αυτοδιοικούμενο-αυτοδιαχειριζόμενο ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να πληρώνουν εισφορές ούτε για την περίθαλψή τους στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, είναι θέμα χρόνου να ξεδιπλωθούν τα σχέδιά τους και για τη διεύρυνση των μελών-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ! Το τραγικό για τον κλάδο είναι ότι μήνες αργότερα από τη θεσμοθέτηση του ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, οι ίδιοι «λαγοί» τον οδήγησαν σε αλλεπάλληλες διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν είχαν κανένα στόχο κι έγιναν κατόπιν εορτής, έτσι για «ξεκάρφωμα»! Στο πλαίσιο δήθεν της αλληλεγγύης προς τους άλλους εργαζόμενους! Ως «λαγοί» λειτουργούν και τώρα, σε σχέση με την οικονομική κρίση, διευκολύντας με τις αδιέξοδες αποφάσεις τους τα «αφεντικά» να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στην αγορά, ξεκινώντας από την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ηδη, οι εκδότες απειλούν ακόμα και με καταγγελία της υπογεγραμμένης από το 2008 διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία οι ίδιοι (οι «λαγοί») καταψήφισαν, επειδή -λέει- εξασφάλιζε αυξήσεις περίπου 13 % στη διετία 2008-2009! Κι αυτό, όταν κανείς άλλος εργαζόμενος δεν πήρε
ετήσιες αυξήσεις άνω του 4%!
Είναι οι ίδιοι που πριν 2-3 χρόνια ζητούσαν να ασφαλίζονται τα «μπλοκάκια», διευκολύνοντας έτσι τα «αφεντικά» να προσλαμβάνουν συντάκτες μόνο με «μπλοκάκι». Σήμερα βέβαια τη διακήρυξή τους αυτή την έχουν... καταπιεί. Ουσιαστικά, μέσα από τις ανερμάτιστες αυτές πολιτικές, μοναδικός στόχος των «αριστερών λαγών» και των όψιμων συνοδοιπόρων τους, παραμένει η ποδηγέτηση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων στο χώρο του Τύπου. Μέσα δε από τις ετερόκλητες και ευκαιριακές συμμαχίες -καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα- επιχειρείται η πλήρης ισοπέδωση του κλάδου και των κεκτημένων του ... έτσι χωρίς πρόγραμμα , χωρίς κάποιο αίτημα ουσίας αλλά με δήθεν αριστερή ομοσπονδιακή βούλα...
Τελικά γίνεται αυτό που είπε στο αυτί του Μουλόπουλου προχθές, το αφεντικό του, ο Ψυχάρης.
Να γίνει απεργία την Πέμπτη και να μην βγουν την Παρασκευή εφημερίδες. Έτσι, «ΤΑ ΝΕΑ» δεν χάνουν σχεδόν τίποτα, αφού η πολλή ρεκλάμα δημοσιεύεται το Σαββατοκύριακο. Με τον τρόπο αυτό όμως, θα κάνει οικονομία σε χαρτί, τυπογραφεία και κομμένα μεροκάματα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που «μπαίνει μέσα» γερά κάμποσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα με τους μισθούς των «golden boys» του ΔΟΛ, που τους έχουν χρεωμένους στο πρωινό φύλο. Επί του αφαλούς δηλάδή για όλα τα μαγαζιά, ακόμα και εκείνα που δεν έχουν δώσει ακόμα τις αυξήσεις από τις περσινές συμβάσεις.
Κερδίζουν του κόσμου τα λεφτά τα ιδιωτικά ραδιόφωνα και κανάλια από τα κομμένα μεροκάματα των δημοσιογράφων, αφού οι άλλες εκπομπές, με τον τρόπο που κάνουν την «απεργία» οι τεχνικοί μεταδίδονται κανονικά μαζί με τις διαφημίσεις. Ελπίζουμε ότι τα μεγάλα τυπογραφεία, δεν θα εκτυπώσουν τις δουλειές "φασόν" (διαφημιστικά, ξενόγλωσσα και άλλα. Ελπίζουμε στην περιφρούρηση από Μουλόπουλους και Νταβανέλους ώστε να μην σπάσει η απεργία με αφορμή τους δύο τελικούς του μπάσκετ.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου